Oceana riensi Itämeren avuksi


Teksti ja kuva: Emilia Raunio

Tutkimuslaiva Hanse Explorerin messin pöydälle on levitetty Itämeren alueen kartta. Se on ollut kovassa käytössä viimeisten kuuden viikon aikana, kun Oceanan miehistö on saapunut Itämerelle kolmeksi kuukaudeksi kartoittamaan ja tallentamaan meremme tilaa. Matka alkoi Tanskan Amalienhavenista ja kuuden viikon jälkeen alus saapui toukokuun lopulla Helsinkiin.

Unelma hyvinvoivista meristä

Vuonna 2001 perustettu Oceana on suurin kansainvälinen merien suojeluun keskittyvä järjestö. Järjestö uskoo, että huonokuntoisten merten tila voidaan palauttaa entiseen kukoistukseen. Toimenpiteisiin vain on ryhdyttävä. Juuri sitä Oceana tekee: tutkii ja selvittää sekä antaa ohjeita parempiin toimintatapoihin.

Vuodesta 2003 asti Oceanan Euroopan osasto on tehnyt työtä Välimerellä ja Madeiran saaristossa, mutta nyt tuli aika tutkia Itämeren tilaa. Itämerellä Oceanan miehistö on viimeisen kuuden viikona aikana tehnyt yli 120 sukellusta. Sukellukset ovat olleet 40 metriin saakka ihmisen tekemiä, ja tätä syvemmälle vedenalaisrobotin suorittamia.

Vedenalaisrobotti on tuonut tietoja Itämeren syvimmistä paikoista. Merentutkimuslaitteet ovat mitanneet meriveden lämpötilaa, suolaisuutta ja painetta, sekä noutaneet näytteitä pohjasedimentistä. Kaikki tieto tullaan analysoimaan tulevien kuukausien aikana ja on luonnollisesti muidenkin käytettävissä.

Tutkimusta suojelun tueksi

Oceana Europen toiminnanjohtaja Xavier Pastor tuntee maailman meret. Mallorcalla syntynyt Pastor kouluttautui meri- ja kalabiologiksi ja työskenteli merentutkimuslaitoksissa Espanjassa ja myöhemmin Norjassa. Tämän jälkeen hän toimi yhtenä Espanjan Greenpeacen perustajista ja vaikutti järjestössä 16 vuoden ajan.

Pastor on nähnyt niin kauniita merimaisemia kuin ihmistoiminnan vaikutuksesta tuhoutuneita alueita. Silti usko tulevaan on suuri.

– Tieteellinen ja teknologinen tieto-taito löytyy. Nyt tarvitaan vain päättäjien tahto ja uskallus suojella meriämme, Pastor toteaa.

– Moni tietää Itämerta koskevan huolen, kuten saastumisen ja rehevöitymisen. Näiden parissa moni tutkija tekee jo töitä.

Yksi laivan asiantuntijoista on tanskalainen Christina Abel, joka liittyi miehistöön maaliskuussa.

– On hienoa saada työskennellä Itämeren alueella yhdessä eri maista tulevien asiantuntijoiden kanssa, Abel hymyilee. – Kukin maa tekee tutkimusta meriympäristössään, mutta meillä on mahdollisuus kiertää koko Itämeren alueella ja tehdä vertailevaa tutkimusta.

Kestävämpää kalataloutta

Pastor kertoo, että ylikalastus on Oceana-järjestölle tuttua Välimeren ja Afrikan sarven alueella, mutta sitä tapahtuu myös Itämerellä.

– Tutustumme matkamme aikana myös kalastuspuoleen. Matkan jälkeen kokoamme raportin ja annamme ehdotukset, miten kalataloutta voisi kehittää kestävämpään suuntaan, Pastor kertoo.

Oceanan toiminta on pitkälti tiedon keräämistä ja levittämistä. Vedenalaisrobotin lisäksi aluksella työskentelee ammattikuvaajia ja sukeltajia meren tilaa tutkimassa ja tallentamassa.

– Kun ihmiset tietävät merten huonon kunnon ja kuitenkin näkevät upeita kuvia pinnan alta, ne tuovat heille uskoa paremmasta tulevaisuudesta ja siitä, että merten hyvinvoinnin eteen kannattaa tehdä töitä, Pastor jatkaa.

Järjestön nettisivuilla julkaistuissa kuvissa näkyy Itämeren monimuotoisuus ja toisaalta saastumisen ja ihmistoiminnan vaikutus herkkään meriympäristöön. Kauniit kuvat kertovat siitä, miten voisi olla ja rumat kuvat siitä, mitä tulee tapahtumaan entistä laajemmilla alueilla, mikäli toimintatapoihimme ei tule muutosta.

– Ylikalastus ja kestämättömät kalastusmetodit vahingoittavat herkkää merta ja sen eliöstöä. Pohjatroolaus tulisi kieltää ja ottaa käyttöön ympäristöä vähemmän vahingoittavia kalastusmenetelmiä, Pastor linjaa.

Työ merten puolesta jatkuu

Miten sitten tulisi toimia, jotta meremme voisivat paremmin?

– Keskivertokansalainen voi tehdä paljon toimimalla arjessa vastuullisen kuluttajan tavoin. Kannattaa esimerkiksi ottaa selvää, mistä syömämme kala tulee ja että se on kalastettu asianmukaisesti. Päättäjille voisi viestiä, että tarvitsemme myös kalatuotteisiin täydellisen jäljitettävyyden. Ennen kaikkea kansalaisten tulisi käyttää vaikutusmahdollisuuksiaan ja painostaa päättäjiä parantamaan meren suojelua sekä kehittämään kalataloutta kestävämpään suuntaan, Pastor neuvoo.

Oceana on matkoillaan saanut paljon hyvää aikaan. Hienoja saavutuksia ovat muun muassa Chilen ja Pääsiäissaaren alueelle perustetut suojelualueet sekä Alaskan alueella monissa paikoissa pohjatroolauksen kieltäminen. Myös Madeiran ja Azoreiden alueella pohjatroolaus on kielletty muun muassa Oceanan työn tuloksena.

Paljon on vielä tehtävää. Maailman meret peittävät maapallon pinta-alasta yli 70 prosenttia. Työ ei lopu – se tuntuu vasta alkaneen.

KATSO MYÖS