Nykyaikaista naapuriapua


Teksti: Erika Weckström, kuvitus: Lauri Lähteenmäki

sommitelma_aikapankki

Aikapankeista löytyy palveluja ja hyvällä tuurilla ystäviäkin. Eikä lompakkokaan kevene!

Aikapankkitoiminnassa palveluja vaihdetaan aikaan, ei rahaan. Kun ottaa vastaan palvelun, sitoutuu tarjoamaan jollekulle toiselle vastaavan määrän aikaansa.  Vastapalveluksen  voi  tehdä kenelle   tahansa   toiselle   aikapankkilaiselle. Järjestelmä on joustava. Siinä ei ole aikarajoja, joiden sisällä palvelukset pitäisi korvata. Myös miinusta tai plussaa saa olla kymmeniä tunteja. Ei siis tarvitse stressata, jos ei ehdi tekemään muille palveluksia juuri nyt.

Monissa  suomalaisissa  aikapankeissa on käytössä  tuntia  vastaava  aikapiste  nimeltään tovi. Yksi tunti työtä vastaa yhtä tovia, riippumatta siitä mitä tehdään. Tunti lakineuvontaa oikeuttaa yhden tovin korvaukseen siinä kuin tunti kotisiivoustakin.

– Aikapankissa aika on valuuttaa. Voit vaihtaa tekoja, kertoo Jyväskylän aikapankin ylläpitäjä Pia Pale.

Kertyneistä ja kuluneista toveista pidetään kirjaa internetissä Community exchange systemin verkkotorilla. Täällä voi myös katsella pyyntöjä ja tarjouksia.

Kaikki osaavat jotakin

Jokaisella  aikapankkilaisella  on  oltava  vähintään yksi avoin tarjous. Tarjouksia ja pyyntöjä saa olla toki useitakin. Mukana on eri alojen ammattilaisia, harrastajia ja tavallisten arkiaskareiden tekijöitä. Tarjolla on esimerkiksi käännöspalveluja, kalusteiden entisöintiä,  ruoanlaittoa, ompelua,  yrttien tunnistusopastusta, remonttiapua, atk-apua ja hyvinvointipalveluja. Meissä tavallisissa ihmisissä piilee suuri määrä osaamista ja halua auttaa.

– Monen ensireaktio on se, että “enhän minä osaa mitään”,  mutta jokainen  osaa  takuuvarmasti jotain. Aina erikoistaitoja ei edes tarvita. Joskus pelkkä läsnäolo voi olla tärkeintä.

Pale  kannustaakin  kaikkia  kiinnostuneita tulemaan rohkeasti mukaan. Hän kertoo itse innostuvansa erityisesti asioista, joita voi tehdä perheen läsnäollessa.

– Voisin esimerkiksi tarjota arkiaterian jollekulle, pöytäkeskusteluineen kaikkineen.

Vaihtoja suomessa ja maailmalla

Aikapankkiin liitytään paikallisen aikapankin kautta. Kaikki saman järjestelmän sisällä toimivat aikapankit voivat tehdä vaihtoja keskenään. Jyväskylän aikapankin jäsen voi tehdä vaihtona vaikka verkkosivut vaasalaiselle aikapankkilaiselle.

Suomessa  on  vajaat  neljäkymmentä  aikapankkia.  Niiden aktiivisuus  vaihtelee  kuitenkin melkoisesti. Aikapankin idea on Suomessa uusi ja vielä vieras. Me olemme myös tunnetusti melko sisäänpäin kääntynyttä kansaa, joten kynnys ottaa yhteyttä vieraaseen ihmiseen saattaa olla korkea.

– Ihmisten innostus hyvästä ideasta ja helposta systeemistä muuttuu hitaasti toiminnaksi. Joku henkinen kynnys on ensin ylitettävä.

Yhteydenottoa toiseen aikapankkilaiseen on kuitenkin turha arkailla. Jokainen on mukana vapaaehtoisesti ja tarjoaa vain sellaisia palveluja, joita oikeasti on valmis tekemään.

Maailmalla on myös runsaasti aikapankkenja. Erityisesti Uudessa-Seelannissa, Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa on paljon paikallisryhmiä.  Suomen aikapankkilaisetkin voivat tehdä vaihtoja ulkomaille. Järjestelmän kautta voi myös etsiä yösijaa liikkuessaan maailmalla.

Uutta yhteisöllisyyttä

Aikapankki vastaa moneen tarpeeseen. Se tarjoaa mahdollisuuden saada palveluja, joita ei olisi varaa ostaa. Se on tapa helpottaa arkea. Toinen aikapankkilainen voi tehdä valmiiksi ruokaa pakastimeen, vahtia lapsia, auttaa Kelan papereiden kanssa, vaihtaa autoon renkaat tai pestä ikkunat. Jos ystävät ja sukulaiset asuvat toisella paikkakunnalla, voi tämä apu paikata puutteellisia turvaverkkoja.

Aikapankilla on myös yhteiskunnalista ulottuvuutta. Se luo yhteisöllisyyttä juuri nyt, kun ihmisten yksinäisyydestä  ja  pahoinvoinnista puhutaan paljon. Aikapankin yhteisöllinen tapa tuottaa palveluja voikin olla luomassa humaanimpaa ja turvallisempaa arkea, vähentää yksinäisyyden tunnetta ja lisätä hyvinvointia. Pale kertoo, että juuri yhteisöllisyys on hänelle tärkein  peruste olla mukana aikapankkitoiminnassa. Järjestelmän voi myös nähdä poliittisena kannanottona  rahatalouden  ja  kerskakulutuksen kulttuuria vastaan. Kaikkea ei ole aina pakko ostaa rahalla tai vieraalta palveluntuottajalta.

Kiinnostuitko? Katso lisätietoja:

www.community-exchange.org ja www.aikapankit.fi

 

KATSO MYÖS