Nuorten luontopolku puhuu Inarin metsien puolesta


luontopolku

Inarijärven alueen karu kauneus ja jylhät metsät tekivät vaikutuksen viikon Otsamotunturin läheisyydessä viettäneisiin suomalaisiin ja venäläisin nuoriin. Luontomatkailuun painottuneen leirin osallistujat toivovat alueen helmien – hienojen iäkkäiden metsäalueiden – säilyvän matkailijoiden nähtäväksi myös tulevaisuudessa.

– Kyllä täällä silmä lepää ja korvat nauttivat hiljaisuudesta, Tarmo Saastamoinen sanoo mietteliäänä.

Hän ja neljä muuta nuorta ovat saapuneet Inariin leirille Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiristä. Osallistujia on saapunut myös Venäjän puolelta, Murmanskista ja Arkangelista sekä eri puolilta Suomea oppimaan ja pohtimaan luontomatkailua ja sen kestävän kehittämisen mahdollisuuksia sekä tutustumaan Inarin alueen luontoon.

Alueen luonnon kauneus on selvästi tehnyt leiriläisiin vaikutuksen.

– Täällä ympäröivä luonto on upeaa verrattuna mihin tahansa pohjoiseen kohteeseen, missä olen aiemmin vieraillut. Kotiseudullani Murmanskissakaan harvemmin löytää tällaisia maisemia; jäkäliä, luppoa, vanhoja männiköitä, tuntureja. Ihmetyttää tosin, ettei alueella ole enempää merkattuja reittejä tai palveluita luonnosta kiinnostuneille matkailijoille, kertoo PiM-järjestön (Priroda i Molodezh eli luonto ja nuoret) aktiivi, itsekin oppaana työskennellyt Roman Antipin.

Inariin valtion retkeilyalue

Leiriläiset olivatkin yhtä mieltä leirillä vierailleiden paikallisten asiantuntijoiden kanssa siitä, että Inarin retkeilyalueella on selvästi potentiaalia olla vielä nykyistä paljon merkittävämpi luontomatkailukohde. Leirin aikana julkaistiin leiriläisten ja Inarin luonnonystävien yhteinen kannanotto valtion retkeilyalueen perustamiseksi Inariin.

– Kunnan kaavoitukset tulevalla retkeilyalueella ovat keskeyttäneet suunnitelmat valtion retkeilyalueen perustamiseksi. Kaavoitusprosessi tulisi mielestämme saada päätökseen pikaisesti ja toteuttaa vahingoittamatta retkeilyalueen ainutlaatuista luontokokonaisuutta. Metsänhoito alueella tulisi tehdä jättäen viimeiset säästyneet metsät rauhaan, summaa Inarin luonnonystävien Vesa Luhta kannanoton sisältöä.

Uudenlainen luontopolku esittelee pieniä luontoelämyksiä

Havainnollistakseen alueen mahdollisuuksia luontoelämyksiin leirin osallistujat suunnittelivat viikon aikana Rovavaaralle, Otsamotunturin läheisyyteen elämyksellisen luontopolun. Rovajärven kämpältä lähtevän polun avulla leiriläiset haluavat nostaa esiin hienoja luontokohteita, jotka saattaisivat muuten jäädä huomiotta. Toisaalta haluttiin osoittaa, että hienoille metsäalueille on hakkuita parempaakin käyttöä.

Suuniteltu polku ei ole perinteistä mallia, vaan niin sanottu virtuaalinen luontopolku. Metsään ei ole pystytetty erityisiä rakenteita, eikä erillistä reittiä raivattu polkua varten. Polun rastien sijainnit, niiden tiedot ja rastien tehtävät laitetaan kaikki saataville internetistä löytyvään esitteeseen. Rasteihin tutustuva retkeilijä voi tarpoa metsässä omia reittejään ja rastien luokse suunnistamisesta tulee osa elämystä.

– Rovavaaran maisemat ovat liian hienoja poluilla ja kylteillä pilattaviksi, tuumaa polun suunnitteluun osallistunut unkarilainen Nikolett Katona.

Leiri oli osa Luonto-Liiton tänä vuonna alkanutta yhteistyöhanketta, joka keskittyy kestävän luontomatkailun edistämiseen nuorten ja kansalaisjärjestöjen keskuudessa Barentsin alueella. Venäjällä hanketta toteuttavat nuorten ympäristöjärjestöt Aetas ja PiM. Leirin järjestämisen mahdollisti Euroopan komission Youth in Action -ohjelman sekä ulkoasiainministeriön tuki.

Kannanotto: Inarin retkeilyalue perustettava viipymättä

www.luontoliitto.fi/metsa/ajankohtaista/2009/08/kannanotto-inarin-retkeilyalue-perustettava-viipymatta

Teksti ja kuva Sini Eräjää

Tee itse virtuaalinen luontopolku

Virtuaalisen luontopolun tekeminen on helppo ja hauska tapa tehdä arvokasta luontokohdetta tunnetuksi. Sen kautta voit kerätä tukijoukkoja suojelukohteellesi tai vakuuttaa kunnan päätöksentekijät siitä, että virkistys ja luontomatkailu ovat parempia käyttömuotoja lähimetsällesi kuin uuden ostoskeskuksen rakentaminen.

Luontopolun tekemiseen tarvitset GPS:n, kameran, suunnistustaitoja ja vähän luovuutta.

Tee näin:

1. Valitse alue, jonka suojelua haluat edistää. Sopiva kohde ei sijaitse liian kaukana asutuksesta ja palveluista, ja sinne pääsee julkisilla kulkuneuvoilla.

2. Löydä polun rastit. Etsi erikoisia/kauniita/kivoja paikkoja alueelta ja ota ylös niiden GPS-koordinaatit. Samalla niistä kannattaa ottaa edustavia valokuvia muistin tueksi ja esittelytarkoitukseen.

3. Tee rasteista lyhyet kuvaukset. Esim. ”pieni suo, jolle aurinko paistaa iltaisin”, tai ”satakielen asuttama koivikko” ovat kuvauksia, jotka saattavat houkuttaa ihmisiä tutustumaan alueeseen.

4. Kokoa kuvaustekstit ja koordinaatit esitteeseen tai nettisivulle. Voit käyttää esimerkiksi ilmaista Google Earth (http://earth.google.com) -ohjelmaa polun reitin merkitsemiseksi.

5. Julkaise luontopolkusi mahdollisimman näkyvästi, esimerkiksi lehdistötiedotteen avulla. Voit myös esittää luontopolkua suoraan sen mahdollisille käyttäjäryhmille (kouluille, luonto- ja asukasyhdistyksille, retkeilijöille jne).

Luonto-Liiton metsäryhmältä voit saada lisäohjeita luontopolun tekemiseen ja julkaisemiseen.  Ajankohtaisia yhteistietoja löytyy metsäryhmän nettisivuilta: www.luontoliitto.fi/metsa

Teksti Birthe Weijola


KATSO MYÖS