Muutoksen tuulet puhalsivat Orivedellä


Tulevaisuuden toivo voitti levottomuuden ilmastonmuutoksesta Ympäristötoimintapäivillä.

Oriveden opiston täytti yhden viikonlopun ajaksi iloisenvärisiin villapaitoihin ja kumisaappaisiin pukeutunut sadan hengen konkkaronkka. Nuoret olivat 1620 vuoden ikäisiä, suomen- ja ruotsinkielisiä ja edustivat kotipaikkakunniltaan koko Suomea. He olivat kokoontuneet Luonto-Liiton ja Natur och Miljön viidettä kertaa järjestämille Ympäristötoimintapäiville oppiakseen lisää siitä, miten luontoa tulisi kohdella ja miten olisi parasta elää estääkseen ilmastonmuutoksen etenemisen.


– Meidän on pakko siirtyä yhden maapallon politiikkaan, totesi tapahtuman avajaispuheen pitänyt Demos Helsingin Tuuli Kaskinen.


Siinä onkin asian ydin: miten saada neljää maapalloa vastaava kulutustaso laskettua yhteen?

Metsätonttuilusta politiikkaan


Tapahtuman teemana oli tänä vuonna ilmastonmuutos, jota valaistiin eri näkökulmista. Osallistujat saivat valita työpajan, jonka parissa työskentelivät koko viikonlopun. Vaihtoehtoina oli metsien hoito, vegaaninen ruoka, yhteiskunnan muuttaminen ilmaston sijasta, sarjakuvien piirtäminen, sademetsät ja ilmastoystävällisen elämän ABC.


Opistolla käytiin roppakaupalla kiivaita keskusteluita ja väittelyitä, jotka aiheuttivat tulipunaisia korvia ja hysteerisiä naurukohtauksia. Roolipelit taas nostivat vedet itse kunkin silmiin. Lähistön metsissä tutkittiin metsän ihmeellisyyttä kirjaimellisesti mullan alta pilviin asti. Lähikaupoissa paikallistettiin eläinkunnan tuotteita korvaavat Reilun kaupan, luomu- ja kotimaiset tuotteet.


Sunnuntain työpajamessuilla ryhmät esittelivät kolmen päivän aikaansaannoksensa. Jokainen ryhmä kokosi myös terveisensä päättäjille koskien Kööpenhaminan lähestyvää ilmastokokousta.


Osallistuvat järjestöt Animalia, Bird Life, Dodo, Greenpeace, Maan ystävät, Reilun kaupan puolesta, Suomen luonnonsuojeluliitto, Vegaaniliitto ja WWF esittelivät viikonlopun aikana toimintaansa järjestötorilla sekä järjestöshowssa.

Iltaohjelmaa piisasi


Lauantai-iltana oli tarjolla kaikki ainekset vakavaan ohjelmaähkyyn. Tuntui, että olisi pitänyt revetä ainakin viiteen eri paikkaan, mikä sai sydämen pamppaamaan innostuksesta, mutta kulmakarvat ruttaantumaan harmista, kun ihmisen kapasiteetti on tahdosta huolimatta niin rajallinen kuin on.


Oli bändejä, jotka soittivat reggaeta ja industrialia; draamakerho, jossa sai päästää sisäisen tollonsa valloilleen; elokuvia, jotka herättivät vahvoja tunteita ja pinssitehdas, jossa sai luoda uniikkeja pinssejä. Pihalla oli myös chai-teltta, jossa oli tarjolla teetä ja yleistä hengailua, mutta lämpötilasta johtuen tunnelma ei käynyt kovin tiiviiksi.

Aamuohjelmaakaan ei ollut unohdettu. Urheimmat osallistujat lähtivät bongaamaan piileskeleviä siivekkäitä sunnuntaiaamun pimeässä. Alkujärkytyksestä toipuneena ja aamupalaa nauttineena aamuvirkku seurue sai nauttia laulujoutsenten ylväästä ilmestymisestä rantakaislikosta. Sen jälkeen muut linnut uskaltautuivatkin esille ja retkestä jäi mieleen muutakin kuin häikäisevän vaikuttava auringonnousu.

Toiminta luo toivoa

Suomenruotsalainen teatteriseura Viirus esitti sunnuntaina Kosmisk fruktan -näytelmänsä, joka humoristisella tavalla ottaa ihmistä kauluksesta kiinni, ravistaa ja pakottaa toimimaan. Tämä kevyempi lähestymistapa sopi tilanteeseen, koska ajoittain tunnelma oli viikonlopun aikana kehittynyt lähes ahdistavaksi tai kuten esitys tunnetta kuvaili, ”kosmisen turhautuneeksi”.


Tunne syntyy siitä, että kaikki maapalloon kohdistuvat uhat ovat selkeitä, mutta vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei kukaan tee asialle mitään. Tämä avuttomuuden tunne saatiin onneksi keskustelujen kautta karkoitettua ja muutettua haluksi toimia. Haluksi toimia yhdessä sellaisten kanssa, jotka ajattelevat samalla tavalla. Ryhmähenki oli lähes käsin kosketeltava ja tunteista vahvin oli loppujen lopuksi toivo.

”Nyt etsitään uusia sankareita”


Eduskunnan ilmastoekspertti Oras Tynkkynen kiteytti päättäjäispuheessaan pääkohdat ilmastonmuutoksen torjumiseksi.


– Opiskelkaa, järjestäytykää, näyttäkää esimerkkiä, levittäkää sanaa, vaatikaa päättäjiltä välittömiä toimia ja toimikaa itse, Tynkkynen luetteli ja yleisössä monet nyökyttelivät.


Tynkkynen korosti, että historia on aina tarvinnut vahvoja yksilöitä radikaalien muutosten käyntiinpanijoiksi. Nyt ilmastonmuutos vaatii toimintaa.


– Mahatma Gandhi, Harvey Milk, Rosa Parks, Chico Mendez. Joku teistä voi olla seuraava, nyt etsitään uusia sankareita, Tynkkynen julisti. Yleisö puhkesi villeihin suosionosoituksiin.


Samanlaiset suosionosoitukset tahtoisin vielä lopuksi suunnata keittiön puolelle, joka tarjoili koko viikonlopun ajan monipuolista ja suussa sulavaa vegaaniruokaa, joka sai varmasti monien ennakkoluulot vegaaniruokaa kohtaan kaikkoamaan.

Teksti ja kuva Nora Rinne

KATSO MYÖS