Muovikauden ihmiset


TEKSTI: AURA YLISELÄ, KUVITUS: NANA SJÖBLOM

 

Historiassamme on ollut monia merkittäviä aikakausia, jotka ovat liittyneet käyttämiimme materiaaleihin. Elämmekö nyt muovikautta? 

Muovi on itse asiassa yleisnimitys useille eri yhdisteille, joiden helppo muovattavuus on antanut niille yleisnimen muovi.

Ekologisesta näkökulmasta on merkityksellistä, että muovi ei hajotessaan maadu, vaan se jää kerääntymään luontoon ikuisesti. Tähän asti on uskottu, ettei yksikään elollinen olio pysty hajottamaan muoviyhdisteitä. Ainoastaan aurinko hajottaa polymeeriyhdisteitä hitaasti pieniksi molekyyleiksi.

Koska muovi ei hajoa luonnossa, luontoon ajautuneesta muoviroskasta on tullut valtava haitta. Maailmassa tuotetaan vuodessa yli 90 miljardia kiloa muovia, josta kymmenen prosenttia päätyy meriin. Mereen päätynyneestä muovista 70 prosenttia uppoaa ja tuhoaa elämää merenpohjassa, loppuosa kerääntyy riutoiksi.

Tyynellemerelle on muodostunut jättimäinen jätepyörre, jota sanotaan myös maailman suurimmaksi kaatopaikaksi. Jätepyörre on joidenkin arvioiden mukaan jo Yhdysvaltojen kokoinen. Pyörre on kasvanut 40 viime vuoden aikana satakertaiseksi.

 

Ratkaisuja muoviongelmaan

Ekologinen kuluttaja tietää yhdeksi ratkaisuksi jäteongelmaan muovituotteiden välttämisen. Teflonpannun sijasta voi suosia vanhaa kunnon valurautapannua, keittiön muoviastiat ja -aterimet vaihtaa teräksisiksi ja puisiksi ja vaatetuksessa suosia luonnonkuituja. Luonnonystävä jättää muovipussin ostamatta kaupasta ja kuljettaa mukana omaa kangaskassia.

Muoviongelmaan voi kuitenkin tulevaisuudessa löytyä jännittävämpikin ratkaisu. Yalen yliopiston tutkijat ovat löytäneet Amazonin sademetsästä sienen, joka kykenee hajottamaan muovin polymeerisidoksia. Tämä Pestalotiopsis microspora -sieni kykeni hajottamaan polyuretaanimuovia jopa hapettomissa olosuhteissa.

Kestää kuitenkin kauan, että hajottajasieni saadaan valjastettua niin laajamittaisesti ihmisen käyttöön, kuin paisuva muoviongelmamme edellyttäisi.

Mihin muovi?

Muovia voidaan kierrättää, mutta muovilaatujen monipuolisuus vaikeuttaa kierrättämistä.

Kuluttajaviraston sivuilta löytyy lista muovimerkinnöistä ja ohjeita muovin kierrättämiseen:
http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/eko-ostaja/ymparistomerkit/muovien-merkinnat/

Lähteet:

Helsingin Sanomat 9.5.2012: Tyynenmeren jätepyörre kasvoi satakertaiseksi 40 vuodessa
Wikipedia
Kuluttajavirasto

KATSO MYÖS