Mummoillen: Oi joulun tähteet!


Teksti ja kuvat: Kaisa Illukka

Nykyisen hävikkiruokaravintolatrendin aikana tekee mieli muistella perinteisiä ruokakulttuureita, joissa keskeisenä ideana oli uudelleenkäyttää tähteitä. Työllä ja vaivalla kasvatettua ruokaa oli hulluutta heittää hukkaan. Monet klassikkoruuat ovatkin perustuneet tälle ajatukselle.

Vielä omassakin lapsuudessani leivänkannikat kuivattiin, jauhettiin korppujauhoksi ja säilytettiin kaapinperällä kultavihreässä metallipurkissa. Vanhat piparit murskattiin runebergintorttuihin, kermanjämät kierrätettiin kuivakakkuihin, puuronrippeet sämpylätaikinaan ja muussista pyöräytettiin lepuskoita. Tarkemmin kun ajattelee, tuntuu että söimme lähes koko ajan kierrätysruokia!

Fossiilitalouden aikakaudella ruuan raaka-aineiden arvostus on lopahtanut: hinnat ovat niin alhaalla ja kaupanhyllyt ylitäynnä, että roskikseen heittäminen ei tunnu missään. Toisaalta meillä on sen verran hyvät säilytysmahdollisuudet, että jämiä voisi hyvinkin siirtää myös pakkaseen. Samoin kuin kauppojen punaisten lappujen alennustuotteita, dyykatuista ruuista puhumattakaan.

Jouluaterioille varataan usein sen verran paljon ja monenlaista syötävää, että melko varmasti tähteitäkin jää. Jossain kohtaa juhlapyhiä laatikot, rosollit ja piparit alkavat vähän jo kyllästyttääkin. Siinä kohtaa laatikoita voi paistaa kasvispyöryköiksi ja pipareita ja suklaita sulattaa rocky roadiksi. Tai sitten antaa pulikalle kyytiä.

Karjalanpiirakat (25–30 kpl)

KUORI

  • 2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja ja 4 dl ruisjauhoja TAI 5 ½ dl ruissihtijauhoja

Täytteeseen ylijäämiä esimerkiksi jostain seuraavista: riisipuuro, ohrapuuro, porkkanalaatikko, bataattilaatikko, perunamuussi, keitetyt tai paahdetut punajuuret puuron sekaan hienonnettuina…

VOITELUUN

  • 2 dl kiehuvaa vettä
  • 50 g margariinia

Tee kuoritaikina. Sekoita vesi, suola ja jauhot ja vaivaa notkeaksi taikinaksi. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se 25–30 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja painele litteiksi kakkaroiksi. Peitä muovilla tai liinalla.

Ajele kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi, pyöreiksi kuoriksi, halkaisijaltaan noin 15 cm (jos teet pienempiä cocktail-piirakoita, tee myös pienempiä pyörylöitä). Käytä leipoessa runsaasti ruisjauhoja; taikina tarttuu helposti alustaan ja repeilee. Pinoa kuoret ja ripottele jauhoja väliin. Peitä muovilla tai liinalla, ettei taikina kuivu.

Levitä kuoret pöydälle ja harjaa ylimääräiset jauhot pois molemmilta puolilta. Levitä täytettä tasaiseksi kerrokseksi pyörylän keskelle. Ummista piirakat rypyttämällä reuna sormin täytteen päälle.

Paista 250 asteen lämmössä (tai kuumemmassa) noin 15 minuuttia. Piirakat maistuvat ”kuivempinakin”, mutta perinteisesti vastapaistetut piirakat kastetaan vesi-margariiniseokseen ja pannaan kulhoon liinan alle pehmenemään.

Vinkki: Osan raaoista piirakoista voi pakastaa ja käyttää raakapakasteiden tapaan: paistaa suoraan pakkasesta aina muutaman kerrallaan.

Pappilan hätävarakakku (10 annosta)

Klassinen pappilan hätävara -kerrosjälkiruoka on perustunut siihen, että kulhoon ladotaan kerroksittain sitä mitä kaapista, kellarista tai pakastimesta löytyy: kakkupaloja, pipareita, hilloja ja marjoja, kermavaahdolla tai vanukkaalla höystettynä. Tässä jouluhävikkiversiossa piparien, glögin ja luumuhillon jämät jalostetaan kakuksi.

POHJA

  • 200 g piparkakkuja
  • 75 g margariinia

TÄYTE

  • 1 tlk (n. 2 dl) kaura- tai soijavispiä
  • 200 g soijarahkaa
  • 1 dl luumuhilloa
  • (sokeria)

PINNALLE

  • 200 g puolukoita
  • 1 dl glögiä tai glögitiivistettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 ½ rkl perunajauhoja

Valmista ensin puolukkakiisseli. Mittaa marjat, 1/2 dl glögiä ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Siirrä kattila liedeltä. Sekoita 1/2 dl glögiä ja perunajauhot keskenään. Kaada suurus ohuena nauhana marjojen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kuumenna vielä edelleen sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Nosta kattila jäähtymään esimerkiksi kylmään vesialtaaseen tai parvekkeelle.

Hienonna keksit monitoimikoneessa tai survimella painellen. Lisää sulatettu rasva ja sekoita tasaiseksi. Painele seos tiiviisti piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin.

Vaahdota kerma. Sekoita kerma, rahka ja luumuhillo keskenään, makeuta tarvittaessa sokerilla. Levitä seos keksipohjan päälle. Lusikoi sakea, haalea kiisseli kermarahkakerroksen pinnalle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Koristele esimerkiksi piparinpaloilla tai kukilla.

 

KATSO MYÖS