Miljardibisnestä uhanalaisilla eläimillä


oranki3_net

Ehkä olet lukenut tämän uutisista: Useat eläinlajit ovat uhattuina, koska niiden osista valmistetaan huikeilla kilohinnoilla myytäviä ihmerohtoja, joiden uskotaan parantavan kaiken syövästä impotenssiin.

Mutta jos kuvittelit, että uhanalaisten lajien salametsästys ja -kuljetus ei koske sinua, saatat olla väärässä.

EU on suurin uhanalaisilla CITES-lajeilla käytävän kaupan alue. EU-maihin tuodaan vuosittain jopa sadan miljardin arvosta uhanalaisia lajeja ja niistä valmistettuja tuotteita, suosituimpien joukossa lemmikkipapukaijat ja matelijoiden nahat.

Suuri osa tuonnista on laillista, mutta myös salakuljetus on laajamittaista: Tulli takavarikoi EU:n alueella vuosittain tuhansia uhanalaisiin lajeihin kuuluvia eläimiä ja kasveja – eikä tullin haaviin osuu salakuljetusyrityksistä kuin murto-osa.

Lisäksi suomalainenkin tulee esimerkiksi matkaillessaan helposti ostaneeksi tuotteita, joiden valmistus on kytköksissä uhanalaisten lajien kauppaan.

Uhanalaisilla lajeilla käytävä salakauppa on houkutteleva ala, sillä tuomiot ovat muita laittoman kaupan muotoja huomattavasti kevyemmät ja salametsästyksen valvonta usein riittämätöntä.

Tiikerinluujauholla terveeksi?

Huomattava osa uhanalaisten lajien salametsästyksestä tapahtuu perinteisen uskomuslääketieteen tarpeisiin, ja se onkin tärkein syy esimerkiksi tiikereiden ja sarvikuonojen uhanalaisuuteen.

Kiinassa tiikeri- ja sarvikuonoperäisten lääkkeiden käyttö kiellettiin jo 1993, mutta kiellettyjä tuotteita saa edelleen laajasti tiskin alta. Yli miljardin asukkaan maassa moni luottaa edelleen perinteiseen lääketieteeseen ja eläinperäisten rohtojen kysyntä on valtava. Afrikassa taas monet turvautuvat rohtoihin viimeisenä toivonaan AIDS:in parantamiseksi.

Vastoin yleistä luuloa salakuljetusbisnes ei aina suuntaudu kehittyvistä maista länsimaihin vaan myös toisinpäin. Esimerkiksi mustakarhua salametsästetään USA:ssa ja Kanadassa aasialaisen lääketieteen tarpeisiin karhun sappirakkojen ja käpälien vuoksi.

Laittomat lemmikit

Uhanalaisten eläinten, kuten apinoiden, lintujen ja matelijoiden salakuljetus lemmikeiksi on maailmanlaajuisesti iso bisnes. Lemmikeiksi päätyneet eläimet ovat kuitenkin vain pieni osa salakaupan uhreista.

Usein emot tapetaan poikasia pyydystettäessä, eivätkä kaikki kiinniotetut eläimet edes päädy myyntiin. Esimerkiksi salakuljetetuista papukaijoista jopa 80 %:n on arvioitu menehtyvän kuljetuksen aikana, sillä salakuljettajat teippaavat niiltä nokan kiinni paljastumisriskin pienentämiseksi.

Eläinten salakuljetus lemmikeiksi ei tule loppumaan ennen kysynnän loppumista. Onkin tärkeää, että kaikki eksoottisen lemmikin ostoa suunnittelevat varmistuisivat eläimen laillisesta alkuperästä.

Teksti ja kuva Hemi Malkki

Lähteenä on käytetty mm. WWF:n Henkensä kaupalla –raporttia sekä nettisivustoa  www.traffic.org

Mikä CITES?

– Uhanalaisten lajien ja niistä valmistettujen tuotteiden kauppaa säädellään vuonna 1973 solmitulla CITES-sopimuksella.

– CITES:iä on sanottu yhdeksi luonnonsuojelun menestystarinoista: Yksikään CITES-lajeista ei ole kuollut sukupuuttoon sopimuksen solmimisen jälkeen.

– Monille CITES-suojelluista lajeista sukupuutto on kuitenkin yhä välitön uhka. Sopimus on voimaton, mikäli sopijamaat eivät osaltaan huolehdi sen toimeenpanosta ja riittävästä valvonnasta.

Mitä sinä voit tehdä?

Suomessa:

– Eksoottista lemmikkiä hankkiessasi selvitä, kuuluuko laji CITES-suojeltujen listalle, jolloin myyjän tulee voida esittää CITES-todistus sen laillisesta alkuperästä. Säädeltyjen lajien listalle kuuluvat mm. kaikki lemmikkilinnut ja -liskot muutamaa lajia lukuunottamatta. Lisätietoja CITES-lajeista saa Suomen ympäristökeskuksesta.

– Osa perhonsidonnassa käytettävistä karvoista ja höyhenistä on peräisin CITES-lajeista.

– Ostaessasi eläinperäisiä tuontituotteita kuten villaa, tue ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä pohjalla olevia hankkeita, jotka tarjoavat tuontimaan asukkaille vaihtoehdon salakaupalle.

Maailmalla:

-Etelän lomakohteissa yleisesti kaupiteltavien simpukan- ja kotilonkuorten sekä korallikaulanauhojen tuonti EU-alueelle on laitonta. Joukossa on usein uhanalaisia lajeja ja yleistenkin lajien kerääminen vahingoittaa riuttojen eliöyhteisöä.

-Älä tuo tuliaisiksi itämaisen lääketieteen tuotteita. Ne sisältävät usein uhanalaisista eläimistä peräisin olevia ainesosia ja niiden tarkkaa sisältöä on mahdoton selvittää.

-Ole tarkkana ostaessasi eläinperäisiä tuliaisia EU:n ulkopuolelta. Jollei tuotteen alkuperä ole luotettavasti selvitettävissä, jätä se kauppaan.

-Tue ekoturismia. Esimerkiksi paikallisten luonto-oppaiden palveluita suosimalla tuet luonnonvarojen kestävää käyttöä ja osoitat, että uhanalaisten lajien ja niiden elinympäristöjen säilyttäminen on kehitysmaille sijoitus tulevaisuuteen.

KATSO MYÖS