Makumatka maailman ympäri: Italia


Italian yltäkylläistä päivällispöytää kannattelee neljä tukipilaria. Näitä ovat raaka-aineiden korkea laatu, maan alueiden tarjoama monipuolisuus, perinnetietoisuus sekä kenties tärkein, italialaisten asenne ruokaa ja juomaa kohtaan. Ateriointi onkin silkkaa nautintoa ja aistien juhlaa. Kokoa ystävät ja perhe koolle pastapatojen ääreen!

Pastalaji valitaan niin, että se on sopiva pari kastikkeelle. Nauhamaiselle spagetille sopii juoksevampi kastike, kun taas kuviopastan kastikkeessa voi olla suurempiakin sattumia joukossa. Pasta on valmista herkuteltavaksi, kun se on al dente eli antaa hieman vastusta hampaille. Silloin on aika ottaa pastakattila liedeltä, valuttaa keitinvesi pois ja tarjoilla ateria – hyvässä seurassa luonnollisesti!

Sitruunaiset pestoveneet

  • Endiivisalaattia
  • Kesäkurpitsa
  • 1 sitruuna
  • Kypsä avokado

Pesto

  • Ruukullinen tuoretta basillikaa
  • 2 rkl kuivattua nokkosta
  • 1 dl saksanpähkinöitä tai siemensekoitusta
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • Ripaus suolaa
  • Vettä

Vamista ensin pesto. Liota saksanpähkinöitä muutama tunti tai yön yli. Kaada vesi pois ja soseuta kaikki peston ainekset sauvasekoittimella korkeassa kulhossa. Lisää tarvittaessa öljyä tai vettä jos haluat pestosta juoksevampaa. Voit tarjota pestoa myös pastan kastikkeena tai vaikka leivänpäällysteenä.

Raasta kurpitsasta pitkiä suikaleita raastinraudalla, niin että se muistuttaa spagettia. Asettele kesäkurpitsaspagetti sekä avokadon palasia endiivisalaatin lehdille, purista sitruunamehua päälle ja lisää vielä pestoa. Koristele sitruunaviipaleilla. Voit asettaa veneen päälle myös kannen toisesta salaatinlehdestä.

Valkopapupasta

  • 300g kypsiä valkopapuja
  • 100g herkkusieniä siivutettuna
  • 3 rkl öljyä paistamiseen
  • 3 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 2 dl kaurakermaa
  • Tuoretta salviaa
  • Ripaus suolaa

Paista siivutetut herkkusienet ja valkosipulit öljyssä. Lisää pavut ja kaurakerma ja anna hautua 10 minuuttia. Lisää lopuksi ripaus suolaa maun mukaan sekä tuoretta salviaa. Tarjoile esim farfalle- tai fusilli-pastan kastikkeena.

IMG_8079Soijabolognese

  • 2 dl tummanruskeaa soijarouhetta
  • 4 dl vettä
  • 1 porkkana raastettuna
  • Sipuli pilkottuna pieneksi
  • Tölkki tomaattimurskaa
  • 3 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 3 rkl öljyä paistamiseen
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 3 rkl pizzamaustetta (oreganoa, basillikaa ja ripaus mustapippuria)
  • Ripaus chiliä
  • Ripaus suolaa
  • Kirsikkatomaatteja ja tuoretta basillikaa koristeluun.

Paista valkosipuli ja porkkana öljyssä ja lisää mausteet ja vesi, tomaattimurska sekä soijarouhe. Anna hautua 15 min. Lisää lopuksi silputtu basillika ja koristele halkaistuilla kirsikkatomaateilla. Tarjoa nauhaspagetin kanssa.

Suklaakonvehdit

  • 2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 3 rkl raakakaakaota
  • Kourallinen manteleita rouhittuna
  • Hunajaa tai kookossokeria maun mukaan.

Sekoita kaikki ainekset mantelia lukuun ottamatta vesihauteessa ja kaada esim laakeaan pakasterasiaan, jonka pohjalle olet asetellut mantelit. Anna jähmettyä pakastimessa noin tunnin verran. Irrota suklaa rasiasta ja taita herkku pienemmiksi paloiksi. Tarjoa esim espresson seurana.

IMG_8100

Teksti ja Kuvat: Emilia Raunio

KATSO MYÖS