Maistelussa vegaaniset vaaleat suklaat


Teksti: Johanna Jämsä. Kuva: Liisa-Maija Aukia

Luonto-Liiton toimistolla soi taukokello. Ensimmäiset nopeat pelmahtavat huoneeseen, on iltapäiväkahviaika. “Oi, oi, oijoi!”, pääsee jonkun suusta, kun katse osuu pöydän suuntaan. Se on täynnä suklaata! Keskiviikkoiltapäivän sokerihumala on taattu.

Maistelussa ovat vegaaniset valko- ja maitosuklaat. Kaikki suklaat ovat luomulaatua.

Arviointiraadiksi on kutsuttu yksitoista Luonto-Liiton aktiivia ja työntekijää. Porukassa on kaikenikäistä, ikäjakauma on 15–74. Monet vaaleista vegesuklaista sisältävät pähkinää, joten pari raadin jäsentä jättää allergian vuoksi ne väliin.

Useissa levyissä kuitenkin vaaleus ja maku on saavutettu esimerkiksi kasvimaidolla tai kaakaovoilla. Suklaille annetaan pisteitä yhdestä viiteen. Mitä raati pitää suklaista? Tässä arviot maistamisjärjestyksessä: (hinta saattaa hieman vaihdella kaupoittain)

MIELIPITEIDEN JAKAJA!

iChoc White Vanilla valkosuklaa: 2.7

Suklaan paketti houkuttelee maistamaan, ja sisämuovi on biohajoavaa materiaalia, mistä iChocin kaikki suklaat saavat plussaa. Maku jakaa mielipiteitä.

Kuin leivontasuklaa.”
“Musta tää on ihana.”
“Imelänmakee.”

Hinta 3,10 €

SUOSIKKI!

iChoc White Nougat Crisp nougatsuklaa: 3.3

Ihanasti pähkinäinen suklaa miellyttää melkein kaikkia maistelijoita ja kohoaakin yhdeksi suosikeista. Jopa suklaan nimi tuntuu ihanalta suussa.

“Paahteisen pähkinäinen, ylellinen!”
“Tulee mieleen Pandan juhlapöydän suklaat.”

Hinta 3,10 €

LUOTTOMAKU!

iChoc Almond Orange appelsiinisuklaa: 3.0

Appelsiinsuklaasta joko tykkää tai ei, ja tässä suklaassa appelsiini tosiaan maistuu! Maitosuklaisuus on saatu aikaan riisijuomajauheella, kuten muissakin maistelun iChoc-suklaissa. Kukaan ei ollut ehdottomasti vastaan tätä suklaata, ja se välttikin pienimmät arvosanat kokonaan.

“Tämähän on pehmeä.”
“Maistuu ihan joululta.”

Hinta 3,10 €

Foodin Coconut Milk, raakasuklaa: 1.9

Yksi maistelun kolmesta raakasuklaasta. Maku on erittäin kookoksinen ja koostumus hienon rakeinen. Moitetta suklaa saa ylipakkaamisesta, sillä kääreessä on sisäfolio. Jos tykkää kookoksesta, tykkää tästä! Monelle vahva kookoksen maku oli liikaa.

“Outo kookos.”
“Alkumaku on hyvä, mutta sitten pettymys.”
“Raskaus on tehnyt minusta kookoksen ystävän.”

Hinta 2,95 €

KAUNEIN LEVY!

Lovechock Almond & Mulberry, raakasuklaa: 1.4

Tämä kaunis, kaarnamaisella kuvioinnilla ihastuttava raakasuklaa ei maun puolesta vakuuta testiryhmää. Maistelijat hämmästelevät, mihin lupaava alkumaku suussa häviää. Joku kommentoi, että suklaa rouskahtelee mukavasti.

“Ihan kuin se katoaisi jonnekin!”
“Antaa odottaa, mutta maku häviää.”

Hinta 4.95 €

ERIKOISIN!

Benjamissimo Matcha Lemon valkosuklaa: 1.4

Seuraava suklaa vaatii totuttelua niin ulkonäön kuin maunkin puolesta. Vihreä suklaalevy erottuu joukosta ja makumaailma vetää raadin ensimmäistä kertaa hiljaiseksi. Ainakaan ensimmäisellä maistelukerralla tuote ei valloita sydämiä.

“Mielenkiintoisen näköinen.”
“Teepussin tai hippishampoon makuinen.”
“Vaatii totuttelua.”

Hinta 3,40 €

MIELIPITEIDEN JAKAJA!

Cocoa Pistaasi & Suola raakavalkosuklaa: 1.1

Tässä raakasuklaa aikuiseen makuun! Suklaalevyn kääntöpuolella näkyvät pistaasipähkinät tekevät levystä kauniin. Enemmän suolainen kuin makea maku hämmentää maistelijoita, onko tämä suklaa ollenkaan? Maitosuklainen koostumus on saatu aikaan kookosmaitojauheella.

“Kuin ei suklaata ollenkaan.”
“Luikas, jää kalvo suuhun.”
“Suola hyökkäävä, pippurinen.”
“Mää tykkään suolasta.”

Hinta 3,65 €

iChoc Super Nut hasselpähkinäsuklaa: 3.1

Tyytyväinen maiskutus laskeutuu maistelupöydän ääreen. Tässähän on hyvä perussuklaa. Pehmeä suklaa on monen makuun.

“Perinteitä kunnioittava.”
“Vähän yksitoikkoinen, mutta perinteinen.”

Hinta 3,10 €

Goodio ChocoOat Cool Mint: 1.3

Raikas minttu sopii hyvin tämän suklaalevyn nimeen, onhan makukin melkein yhtä raikas kuin suuvedessä. ChocoOat-levyissä kermaisuus on saavutettu kauralla.

“Selkeä minttu kyllä!”
“Suuvettä.”
“Tosi vahva.”

Hinta 2,15 €

Goodio ChocoOat Sweet Licorice: 1.4

Goodion pieniä (25 g) ChocoOat-suklaalevyjä on maistelussa neljää eri makua. Lakritsisuklaa ei herätä innostusta raadissa. Harmi, sillä Goodion valmistamat raakasuklaat ovat puolestaan kuulemma monen mieleen.

“Onpa erikoinen.”
“Musta tämä on paha.”
“Tässä on yritystä!”

Hinta 2,15 €

Goodio ChocoOat Original Blond: 1.1

Maustamaton, vaalea suklaa herättää maisteluraadissa tuttuja mielikuvia. Makua verrataan taloussuklaaseen. Joku tuumaa, että palanen riittää tätä laatua.

“Taloussuklaa, leipomissuklaa.”
“Väkevä.”
“Tunkkainen.”

Hinta 2,15 €

Goodio ChocoOat Wild Blueberry, 2.1

Mustikka kohoaa ChocoOat -mauista maistelijoiden suosikiksi. Tässä levyssä on myös hieman enemmän rakennetta kuin muissa Goodion vaihtoehdoissa.

“Mustikka aika mietona.”
“Se tuo rakeisuutta.”

Hinta 2,15 €

Vaaleampien vegaanisten suklaiden maistelu oli monelle uusi kokemus, sillä tummat suklaat ovat tulleet tutummiksi maidottomista vaihtoehdoista.

Raati poistuu kuitenkin tyytyväisenä tahoilleen jatkamaan päiväänsä. Pöydälle jäävät vain rippeet ja nekin katoavat varmasti parempiin suihin pian. Mikä suklaa mahtaa loppua ensimmäisenä?

KATSO MYÖS