Luontoharjoitteita


Luonnon vuotuiset syklit kertovat osaltaan jotain myös oman elämämme sykleistä. Kevät ja kesä houkuttelevat vaivatta huomiomme ulospäin suuntautuvaan tekemiseen ja itsemme ilmaisuun. Syksyn lopussa koittava kaamos voi puolestaan muistuttaa meitä itsemme kuuntelemisen tärkeydestä sekä rentoutumisen ja levon merkityksestä. Kaamoksessa luontokin lepää ja latautuu aloittaen keväällä jälleen uuden kasvun.

Teksti: Risto Heikkinen. Kuva: Emilia Raunio

Löydä itsellesi sopiva, rauhallinen sijainti levähtää hetkeksi. Joko ulkoilmassa riittävän lämpimästi pukeutuneena tai vaikkapa sängyllä maaten.

Seuraa hengityksesi liikettä. Ensin sieraimissa, sitten koko kehossa. Salli lopulta huomiosi laskeutua alavatsaan. Anna syvenevän hengityksen rentouttaa alavatsan lihaksia yhdessä huomiosi kanssa. Hiljalleen hengityksesi saa syventyä entisestään ja mielesi saa rentoutua.

Huomioi ja tunne nyt koko kehosi. Havainnoi tuntemukset kehon pinnalla sekä sisällä. Voit halutessasi syventää tätä kokemusta hengittämällä muutaman kerran rauhallisesti syvään sisään ja uloshengityksellä tuomalla napaa kohti selkärankaa auttaen näin keuhkoja tyhjentymään. Uloshengityksen lopuksi voit vielä pidättää pienen hetken hengitystäsi napa lähellä selkärankaa.

Huomioi nyt myös tilaa kehosi ympärillä. Aivan kuin voisit tuntea kehosi lisäksi noin metrin etäisyyden kaikkialla sen ympärillä. Huomaa, kuinka kehosi tuntemukset sekä sisäiset tuntemuksesi ovat läsnä tässä tilassa ja osa sitä.

Anna tuntemusten kertoa itsestään. Aivan kuten aistimme, myös tuntemuksemme ovat viestintuojia. Ne kertovat sen hetkisestä sisäisestä tilastamme. Kohtaa ne avoimen uteliaasti ja lempeästi. Ikään kuin tutkisit ensimmäistä kertaa, miltä sinusta oikeasti tuntuu.

 

KATSO MYÖS