Luontoa luovasti kaupunkikuvaan


Jussi TwoSeven tuo komeat suomalaiset eläimet harmaaseen kaupunkikuvaan luovasti ja omalla tyylillään. Teokset ovat sekä kunnianosoitus luonnolle että kannanotto ympäristön puolesta.

Muistan vieläkin sen joulukuisen pimeän illan Pasilassa, kun tielleni osui ensimmäistä kertaa valtava viisimetrinen Bubo bubo -seinämaalaus. Teos ihastutti ja hyppäsi siinä määrin silmilleni monotonisen betoni-Pasilan harmaudesta, että meinasin ihastuksissani rytistellä ojaan. Sen sijaan hiljensin vauhtia. 

Pysähdyin ja talutin pyörän toiselle puolelle katua ja otin etäisyyttä. Kello viiden ruuhkassa autoilijat etenivät etanatahtia ja polkupyöräilijät soljuivat ohitseni omia menojaan. Minä sen sijaan en nähnyt muuta kuin tuon valtavan huuhkajan, eikä ihme, sehän katsoi kadun toisella puolella suoraan silmiin.

Onnekas on se, joka kokee kohtaamisia, aitoja kohtaamisia päivissään. Toinen on silmätysten valkohäntakauriin, toinen karhun ja kolmas ystävän tai kaupan kassahenkilön kanssa. Ja mikä tarina onkaan kohdatulla kerrottavana? Aloin pohtia huuhkajaa kaupunkikuvassa. Mitä sillä on sanottavaa?

Taidetta ympäristön puolesta

– Maalaukset ovat kannanotto ympäristön säilyttämisen puolesta, suomalaisia luonnoneläimiä kaupunkikuvaan ikuistanut taiteilija Jussi TwoSeven sanoo.

– Lehdistä ja tv-uutisista saamme lukea jos jotakin, mutta se mistä pitäisi puhua, kuten ilmastonmuutos ja mitä sen ehkäisemiseksi voidaan tehdä, jää mediatulvan alle.

Eläinten nostaminen jalustalle suurina seinämaalauksina herättää kaupunkilaisen ja muistuttaa luonnon olemassaolosta.

Taiteilija kertoo, että hänen tyylinsä on kehittynyt vuosien myötä. Sabluunatekniikka on tuntunut omalta ja sen pohjalta on syntynyt oma tunnistettava tyyli.

– Valmistelutyöhön menee suurin osa ajasta. Kierrän museoissa ja kuvaan täytettyjä eläimiä. Eläinmuseo, Riihimäen Metsästysmuseo ja Tampereen Museokeskus Vapriikki ovat muun muassa tulleet viime vuosina tutuiksi. Kun eläinhahmo alkaa kehittyä, alkaa sabluunoiden valmistus ja lopulta varsinaiset maalaukset, Jussi TwoSeven kuvailee.

Katutaiteen haasteita

Samalla tavalla kuin säpsähdin Pasilan huuhkajan katseesta, herätti muutama vuosi sitten Jussi TwoSeven virkaintoisen siviilipoliisin epäilyksen. Taiteilija oli apurahan turvin päässyt elävöittämään kaupunkikuvaa. Samalla alueella partioi siviilipoliisi. Edes maalaustelineet eivät saaneet poliisin hoksuttimia raksuttamaan, että kenties tässä oli taiteilija luvallisesti maalaamassa seinää.

– Taisin lähteä niskahartiaotteella poliisin mukaan, mutta onneksi asia selvisi hetken selvittelyn jälkeen, TwoSeven muistelee. Hän kannustaa kuitenkin katutaiteen tekemisestä kiinnostuneita nuoria tarttumaan rohkeasti spraymaalipulloon.

– Nykyisin kaupungeissa on kaikille avoimia seiniä, joihin voi mennä kokeilemaan graffitin taiteilua. Netistä löytyy myös näppäriä opetusvideoita, mikäli maalaaminen kiinnostaa.

Seuraavaksi TwoSeven on suuntaamassa Osloon tekemään katutaidetta. Taiteilija muistuttaa, että sääolosuhteet tuovat oman haasteensa ulkotyöskentelyyn.

Sisätiloissa Jussi TwoSevenin suuria eläingraffitteja voi ihastella tänä syksynä Nuuksion Luontokeskus Haltiassa, jossa teokset ovat esillä Luonto.17-näyttelyn yhteydessä vuoden 2017 loppuun asti. Ulkoteoksista Bubo bubo löytyy Vislauksen alikulusta Helsingin Pasilasta. Muita teoksia löytyy ympäri pääkaupunkiseutua, Porista, Mikkelistä, Oulusta ja Oslosta.

 

KATSO MYÖS