Luonto-Liitto 70 vuotta: Aktivismia, elämyksiä ja elinikäisiä ystävyyssuhteita


Teksti: Kati Tiitola, kuvat: Ritva Kovalaisen kotialbumi

Luonto liiton Saimaa-soutu

Valokuvataiteilija Ritva Kovalainen muistelee aikaansa Luonto-Liiton aktiivina.

Valokuvataiteilija Ritva Kovalainen on käsitellyt töissään syvällisesti ihmisen suhdetta luontoon. Seitsemänkymmentäluvun Luonto-Liitto-aktiivi kertoo luontoliittolaisuuden vaikuttaneen voimakkaasti herkän luontosuhteen kehittymiseen ja sitä kautta taiteilijuuteen. Luontoliittolaisia puhuttelevia ajankohtaisia kysymyksiä 1970-luvulla olivat muun muassa vesistöjensuojelu, kansallispuistot ja ydinvoima. Myös kulttuuri ja luonnon elämyksellinen kokeminen olivat vahvasti ajan hengessä mukana. Vuosikymmentä voisi kuvata vahvan idealistisuuden ajaksi, jolloin ympäristönsuojelulliset kysymykset nousivat uudella tavalla pinnalle.

R.Kovalainen 78Zodiak-kerhosta Luonto-Liiton hallitukseen

Ritva Kovalainen tutustui Luonto-Liiton toimintaan Kirkkonummen Zodiak-kerhossa 1970-luvun alkupuolella. Myöhemmin hän vaikutti myös Uudenmaan luontopiirin sekä Luonto-Liiton hallituksessa. Luontoharrastuskipinä oli syttynyt tulevan taiteilijan sydämeen.

– Luonto-Liitolla on ollut suuri vaikutus elämääni. Monet ystäväni sieltä ovat säilyneet tähän päivään saakka. Teini-ikä oli herkkää aikaa, jonka kokemukset ovat jääneet vaikuttavina mieleen, Kovalainen kuvailee omaa Luonto-Liitto-aikaansa.

Seitsemänkymmentäluvulla luonnonsuojelullisesti pinnalla oli etenkin vesistöjensuojelu. Järjestettiin Saimaa-soutu ja kampanjoitiin Pohjanmaan jokiluonnon puolesta. Kansallispuistoja ei vielä tuohon aikaan Suomessa ollut montaa, ja uusien puistojen perustaminen oli ajankohtainen haaste. Ajalle leimallista oli voimakas yhteishenki.

– Yhteenkuuluvuuden tunne oli vahva ja tunnelma rento.

Suurena elämyksenä on jäänyt mieleen erityisesti Luonto-Liiton järjestämä vaellusretki Lappiin, nykyisen UKK-puiston alueelle. Kovalainen oli tuolloin 16-vuotias.

– Se oli ensimmäinen kunnon luontoretkeni, jossa yövyttiin useampi yö maastossa ja oltiin syvällä erämaassa.

Omissa töissään hän on nostanut esille etenkin metsiensuojeluun ja ihmisen luontosuhteeseen liittyviä aiheita. Yhdistystoimintakin on säilynyt entisen luontoliittolaisen elämässä. Tällä hetkellä Kovalainen on kotipaikkakuntansa Kemiönsaaren luonnonsuojelijoiden varapuheenjohtaja.

Luonto-Liitto täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Järjestön perustava kokous pidettiin 16. lokakuuta 1943.

Lisää Luonto-Liiton historiasta: Kaaro & Heimonen (toim.): Luonto-Liiton historia 1943–1998.

KATSO MYÖS