Luomusti lomalla


Luomumatkailu on ympäristöä kunnioittavalle matkailijalle hyvä vaihtoehto. Matkailu tuo lisätuloja tiloille tehden luonnonmukaisesta viljelystä yrittäjälle kannattavampaa.

Omatoimimatkalle lähteminen vaatii vähän vaivaa, jonkin verran uskallusta ja ripauksen seikkailuhenkeä. Yksi esimerkki vaihtoehtoisesta matkailumuodosta on luomumatkailu. Se on maaseutumatkailua, jossa matkailija yöpyy esimerkiksi luomutilalla, ympäristövastuullisessa majatalossa tai ekokylässä.

Monissa luomumatkakohteissa on tarjolla eritasoisia majoitusvaihtoehtoja telttapaikasta täysihoitoon. Monilta tiloilta voi ostaa luomutuotteita ja usein on myös mahdollista osallistua tilan työntekoon. Töitä tehdessä oppii uusia asioita perinteistä ja ekologisesta elämäntavasta, ja voipa työnteolla myös pienentää matkailusta aiheutuvia kustannuksia.

Luomumatkailu säilyttää maaseudun työpaikkoja ja tukee ympäristöystävällistä maataloutta. Eurooppalaista luomumatkailua edistämään on perustettu kansainvälinen verkosto ECEAT – European Centre for Ecological and Agricultural Tourism. Se toimii yli kymmenessä Euroopan maassa pyrkien parantamaan kestävää kehitystä matkailupalveluissa.

ECEAT myöntää jäsenilleen sertifikaatin, joka toimii matkailijalle todistuksena siitä, että hänen valitsemansa matkakohde on sitoutunut vaalimaan luonnonympäristöä ja kulttuuriperintöä. ECEAT- kohteissa kiinnitetään huomiota esimerkiksi vastuulliseen veden- ja energiankulutukseen, jätteensynnyn minimointiin sekä paikallisten raaka-aineiden käyttöön.

Vapaaehtoistyötä luomutiloilla

Luomuviljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita ja torjunta-aineita, ja viljely vaatiikin suhteellisen paljon työvoimaa. Useat luomutilat ovat valmiita ottamaan vastaan vapaaehtoisia, joille ne tarjoavat maksutta majoituksen ja ruuan työpanosta vastaan.

WWOOF – World Wide Opportunities on Organic Farms on kansainvälinen järjestö, joka välittää luomutiloille vapaaehtoista työvoimaa. WWOOF:n kautta voi halutessaan lähteä luomutilalle vapaaehtoiseksi vaikkapa Ruotsiin tai Intiaan. Matkailija maksaa itse matkakustannuksensa sekä pienen jäsenmaksun WWOOF:n kansalliselle toimistolle.

Wwooferi oppii vierailunsa aikana paljon luomuviljelystä sekä paikallisista tavoista ja kulttuurista. Luomutilat voivat itse päättää, koska ne haluavat ottaa vastaan vapaaehtoisia. Eniten työvoimaa kaivataan kauden alussa sekä lopussa sadonkorjuun aikaan. Vierailujen vaadittava minimikesto vaihtelee yleensä yhden päivän ja kuukauden välillä.

Joillakin tiloilla saatetaan vaatia pitkiäkin työpäiviä ja -viikkoja, jolloin loma voi käydä täydestä työstä. Wwoofaamista ei voikaan suositella rentouttavaa lomaa kaipaavalle. Pienen budjetin matkailijalle se voi kuitenkin olla oiva tilaisuus, ja pidempään matkustavalle hyödyllinen välipysähdys.

Frantsilan Hyvän Olon Keskus

Frantsila on yksi ECEAT -luomumatkakohteista. Hämeenkyrössä sijaitsevassa keskuksessa mm. tarjotaan luomuvoittoista ruokaa ja siellä voi helliä itseään luontaishoidoilla. Hyvän Olon Keskuksessa järjestetään myös erilaisia kursseja ja koulutuksia. Yrttipuodista voi ostaa Frantsilan

luomuyrttitilan valmistamia luontaistuotteita ja luonnonkosmetiikkaa. Toisinaan luomuyrttitilalle otetaan talon töihin mukaan reippaita talkoolaisia majoitusta ja ruokaa vastaan. Myös koulujen harjoittelijat ovat Frantsilassa tuttu näky.

Teksti Jonna Niiniaho

KATSO MYÖS