Kuuntelija on tärkeä osa Wojazin musiikkia


 

 

wojaz4_web

Teksti: Aino Saarenmaa, kuvat: Usva Torkki

Wojaz on äänitaiteilija Tuomas Ailasmaalle enemmän kuin taiteilijanimi. Jokainen soittokerta on tutkimusmatka ääneen ja ehkä myös omaan itseen. Wojazin äänimaisema herättää myös kuulijoissa monenlaisia tunteita.

Suitsukkeen mausteinen tuoksu toivottaa vieraan tervetulleeksi. Äänitaiteilija Tuomas Ailasmaa laittaa keittiössään rooibosta hautumaan. Viereisessä huoneessa kalvakka valo yrittää kurkkia verhojen raosta. Ailasmaa istahtaa sängylle ja ristii jalkansa.

Alun perin äänitaiteilija on kotoisin Raumalta. Tampereelle hän muutti 7 vuotta sitten. Siellä hän opiskeli ensin painotuotantoassistentiksi. Opiskeluaikana päivät tuntuivat kuluvan tietokoneen ääressä, eikä valmistumisen jälkeen löytynyt töitä. Tuomas Ailasmaata alkoi kaduttaa.

– Suomessa on onneksi hyvä mahdollisuus opiskella toinenkin ammatti, hän sanoo.

Niin hän myös teki. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Ailasmaa valmistuu tänä kesänä luonnonvaratuottajaksi. Luonnossa myös vapaa-ajallaan viihtyvä taiteilija löysi henkisen kotinsa Lapista. Muonion eteläpuolella, lähellä Ruotsin rajaa sijaitsee Pakasaivon järvi. Syvää, lähes pohjatonta, järveä ympäröivät mäntymetsät. – En ole missään tuntenut olevani yhtä paljon kotona kuin siellä. Hän toivoo vielä joskus muuttavansa Lappiin, mutta vielä ei ole sen aika.

Vaikka Ailasmaan tuleva leipätyö löytyy luultavasti luonnon parista, elämässä hänelle tärkeintä on musiikki. Äänitaiteilijan mukaan luonto ja ääni liittyvät kiinteästi toisiinsa. Oikeastaan niin vahvasti, ettei niitä voi erottaa. Ääntä ja värähtelyä on joka paikassa, mutta ihminen kuulee niistä vain osan. Ympäröivästä maailmasta voi imeä myös vaikutteita musiikkiin. Rytmilliset ideat saattavat nousta esiin missä ja milloin vain.

Ailasmaan musiikkiin vaikuttavat vahvasti erilaiset energiat. Asia saattaa kuulostaa mystiseltä, mutta taiteilija suhtautuu energioihin kuitenkin käytännönläheisesti. Bändikämpällä jammaillessa on erilainen tunnelma kuin yleisön edessä. Isossa ja pienessä porukassa on yksinkertaisesti erilainen fiilis.

Wojazin ensimmäisen soolokeikan energiat ovat äänitaiteilijalla yhä muistissa. Elettiin kesää 2010. Tamperelaisen ravintola Artturin open stage -tapahtumassa lava oli avoinna kaikille halukkaille. Yleisön edessä soittaminen ei kuitenkaan tuntunut luontevalta ujolle Ailasmaalle. Ihmisten katseet ja keskittyminen tuntuivat kehossa fyysisinä pistoksina.

Wojazin keikoilla on sittemmin koettu monenlaisia tunteita. Mantramainen ja kokeileva ambient jakaa mielipiteitä. Kerran keikka on jouduttu jopa keskeyttämään. – Miksaaja tuli sanomaan, että nyt riittää. Ihmiset hermostuvat.

Hektiseen baari-iltaan Wojazin hitaasti etenevä musiikki ei ehkä sovi. Ailasmaa kehottaa kuuntelemaan kappaleitaan rauhassa ja ennakkoluulottomasti. Silloin voi ehkä löytää itsestäänkin jotain uutta.

Kotona soivat kumistin ja djembe

– Tee taitaa olla valmista.

Ailasmaa piipahtaa keittiössä ja palaa pian höyryävien mukien kanssa. Tunnelma hämärässä huoneessa on levollinen ja kiireetön. Samanlainen tyyneys huokuu äänitaiteilijasta itsestään.

– Soittaminen on yksinkertaisesti niin kivaa, että sitä tulee tehtyä lähes joka päivä, äänitaiteilija palaa takaisin lempiaiheeseensa musiikkiin.

Syntetisaattori soi lähinnä treenikämpällä. Kotona käyttöön pääsevät erilaiset akustiset soittimet munniharpusta djembe-rumpuun. Ailasmaa nousee sängyltä ja kurkottaa kirjahyllyn päältä kummallisen näköisen soittimen. Se on lieriö, jonka toisesta päästä lähtee kaareva rautalanka. Ääni on kumea ja vonkuva.

– Kutsun sitä kumistimeksi. Se on lahja rakkaalta ystävältä.

Muusikkona Ailasmaa on itseoppinut. Kappaleet syntyvät improvisoimalla, ja pyrkimys on, ettei samaa kappaletta kuulla kahteen kertaan. Eihän elämässäkään ole kahta samanlaista hetkeä.

Wojaz-nimellä Tuomas Ailasmaa on tehnyt musiikkia jo yli 7 vuotta. Vuosien varrella Wojazista on tullut tärkeä osa Ailasmaata.

– Tuomas on vain kanava musiikille. Ei Tuomas ole kovin tärkeä tyyppi.

Nimi Wojaz on kaiku entisestä elämästä, kenties Puolasta. Ailasmaa ei vanno minkään uskonnon tai filosofian nimeen, mutta jälleensyntymään hän uskoo järkähtämättömästi.

– Jälleensyntymä on asia, joka länsimaissa on tarkoituksella jätetty huomiotta. Kaikilla on siitä varmasti kuitenkin jokin aavistus sisällään.

Jos tarkasti kuuntelee, niin ehkä Wojazin musiikissa voi kuulla tunnelmia eletyistä elämistä.

wojaz7_web

KATSO MYÖS