Kosmologi ja aktivisti


Teksti: Erika Weckström, kuvat: Hanna Heikkilä

Syksy Räsäsen koulutustausta ei ole aktivistille se tyypillisin. Hänen oppialansa on teoreettinen fysiikka, tarkemmin kosmologia.

Kosmologia on fysiikan osa-alue, joka tutkii maailmankaikkeuden luonnetta ja historiaa. Tarkasteltavana voi olla esimerkiksi kysymys maailmankaikkeuden laajenemisesta tai hiukkasista, joita maailmankaikkeudessa on. Kosmologi käyttää työssään tietoa, jota saadaan esimerkiksi satelliittien ja teleskooppien kautta.

Räsänen kuitenkin korostaa, ettei hän ole avaruustutkija.

– Avaruustutkimuksessa ollaan kiinnostuneita taivaankappaleista, kuten planeetoista. Kosmologiassa nämä tutkimuskohteet ovat vain välineitä, joitten avulla yritetään ymmärtää koko maailmankaikkeutta, hän selittää eroa.

Fysiikasta löytyy tutkimussuuntia, jotka tuottavat tärkeää tietoa luonnonsuojelun kannalta.
– Tällaisia ovat esimerkiksi ilmakehäfysiikka, ilmastofysiikka ja pienhiukkasfysiikka, jossa Helsingin yliopisto on muuten maailman parhaita, Räsänen luettelee.

Kosmologia ei kuitenkaan kuulu tähän sarjaan, vaan sen kysymyksenasettelut ovat teoreettisempia.

– Kosmologiasta ei voi luvata käytännön sovelluksia, Räsänen toteaa.

Vastalääke maailmantuskalle

Oman ammatin teoreettinen korkealentoisuus ei kuitenkaan estä Räsäsen ajatuksia nikkaroimasta myös käytännöllisempien yhteiskunnallisten kysymysten parissa. Hän kertoo oman aktivisminsa alkaneen opiskeluaikana. Yhdeksi kimmokkeeksi havahtumiselleen hän mainitsee vasemmistolaisen kielitieteilijä Noam Chomskyn kirjoitukset, joita julkaistiin Yliopisto-lehdessä.

Räsänen on puhunut julkisuudessa ihmisoikeuksista, tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta. Erityisesti Palestiinan tilanne on hänelle tärkeä.

– Haluan edistää sellaista maailmaa, joka olisi oikeudenmukainen eläimille ja ihmisille, niin nykyisille kuin tuleville.

Tämän sanottuaan hän täsmentää nopeasti, etteivät erilaiset oikeudenmukaisuuskysymykset ole toisistaan irrallaan. Lähemmin katsoessa näkee, miten eri asiat ovat riippuvaisia toisistaan. Ympäristön tuhoutuminen voi esimerkiksi liittyä alkuperäiskansojen oikeuksiin tai ihmisoikeusrikkomuksiin.

Me kaikki vaikutamme

Jokainen vaikuttaa yhteiskuntaan, vaikka ei olisi siitä tietoinen.

– Tällä hetkellä normaali elämämme perustuu epäoikeudenmukaisuuteen, Räsänen toteaa ja viittaa tällä erityisesti kuluttamiseen.

– Esimerkiksi kännykän raaka-aineita tulee muun muassa Kongosta, jossa raaka-ainevarantojen hallinta aiheuttaa julmia konflikteja. Kännyköitä kootaan niin kurjissa oloissa, että tehdastyöläisten sopimuksiin saatetaan kirjata kielto tehdä itsemurha, Räsänen listaa.

Hän myös tarjoaa saman tien ratkaisun.

– Muuta omaa vaikutustasi yhteiskuntaan. Meidän hyvinvointimme ei ole pakko rakentua toisten polkemiselle.

Räsäsen aktivismia ajaa velvollisuudentunne.

– Minulla on velvollisuus auttaa kanssaihmisiä, joilla on asiat huonosti. Maailmanmenosta voi tulla ahdistunut ja turvaton olo. Siihen aktiivinen toiminta on parasta lääkettä. Jos ryhtyy toimimaan asioitten muuttamiseksi, ei enää ole sivustakatsoja, vaan vaikuttaja.

Hän myös korostaa, että Suomessa on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa. Meillä on sanan- ja kokoontumisenvapaus ja toimintavaihtoehtoja löytyy.

– Täällä on paljon järjestöjä joissa toimia ja uuden perustaminen on todella helppoa. Eikä ketään tulla yöllä pidättämään kotoa siksi, että tämä on poliittisesti aktiivinen.

Tiedettä sirkuksen keinoin

Syksy Räsänen on aktiivinen tieteen popularisoija. Hän pitää blogia Ursan sivuilla, kirjoittaa kolumneja lehtiin sekä antaa usein haastatteluja eri tiedotusvälineille.

Räsäsen mielestä on tärkeää, että tieteellistä tietoa esitetään tavalla, jonka suuri yleisökin voi ymmärtää. Esimerkiksi kosmologiassa on kyse niin abstrakteista asioista, että maallikoita varten tarvitaan ”rautalankamalleja”. Hän näkee blogikirjoitukset, haastattelut ja yleisöluennot myös tapana korvata yhteiskunnalle sen tarjoama akateeminen koulutus sekä yhteisistä varoista kustannetut tutkimusresurssit.

Keskivertoa kekseliäämmän tieteen kansantajuistamisen Räsänen toteutti Tanssiteatteri Hurjaruuthin kanssa 2013. Hän oli Talvisirkus Kosmoksen toinen käsikirjoittaja. Esitys käsitteli maailmankaikkeuden historiaa ja oli valtava menestys. Nykysirkuksen keinoin kerrottiin esimerkiksi alkuaineitten synnystä, galaksien etääntymisestä toisistaan ja pimeästä energiasta.

– Olisi kiva tehdä jotain vastaavaa uudestaankin. Esimerkiksi modernin tanssin tai fyysisen teatterin keinoin, hän pohtii.

Räsänen työstää parhaillaan Lähi-itää käsittelevää faktateosta Israelin apartheid. Kirja on kaavailtu julkaistavaksi ensi vuoden aikana. Ehkäpä sen jälkeen olisi tilaisuus saattaa loppuun jo aiemmin aloitettu kirjaprojekti, maailmankaikkeuden historiaa käsittelevä lastenkirja.

KATSO MYÖS