Kohtuullista joulua!


Teksti: Outi Turunen

Kuvitus: Säde Rinne

Joulun ympäristöystävällisyyteen kannattaa kiinnittää huomiota, koska juhla paisuu pahimmillaan aikamoiseksi kerskakulutukseksi ruokahävikin, energiantuhlauksen ja lahjapakettiröykkiöiden myötä. Pienistä puroista kasvaa lopulta iso virta, joten pienilläkin ympäristöteoilla on merkitystä joulun kulutuskuormaan.

Tässä koottuja vinkkejä ympäristöystävällisempään jouluun. Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä antaa myös omat vinkkinsä.

Ruoka – jokaiselle jotakin

Ruoka on hyvin tärkeä osa joulunviettoa. Kukapa ei muistaisi lapsuusajan herkkuja notkuvia juhlapöytiä tuoksuineen ja makuineen. Pöydän voi myös kattaa vähemmän notkuvaksi, mutta silti herkulliseksi ja samalla ympäristöystävälliseksi. Joulupöydän voi kattaa periaatteella “jokaiselle jotakin” sen sijaan että tarjottaisiin kaikille kaikkea.

– Jos perheessä ei ole vannoutunutta riisipuuron ystävää, niin joulupuuro voi olla kotimaista ohrapuuroa. Vaikka silakka onkin “pieni joulukalaksi”, se on ympäristön kannalta hyvä valinta joulupöytään, toteaa Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Lihantuotanto ja liharuuat jättävät jälkeensä ison hiilijalanjäljen, joten suosi ympäristöystävällisiä kasvisruokia. Ruokien raaka-aineissa on hyvä painottaa myös lähituotantoa ja luomua, valmistustavoista taas valita mahdollisimman ekotehokas vaihtoehto.

Koristeet – säästä ja tuunaa vanhaa

Iso osa joulun tunnelmaa ovat koristeet. Sen sijaan, että kantaisit joka vuosi uudet koristeet ovesta sisään, on parempi kierrättää ja tuunata vanhoja.

– Koristeet voi tehdä itse esimerkiksi vanhasta pitsistä ja kovettaa lakalla, oljista, huopakankaasta, sanomalehdestä, virkkaamalla, neulomalla, piirtämällä, paperia taittamalla tai kotivahasta.

Valaistuksessa on hyvä suosia tunnelmallista hämärää ja käyttää ajastinta.

– Led-valot säästävät energiaa ja kynttilöitä voi polttaa, kunhan huolehtii paloturvallisuudesta, Heikkilä muistuttaa.

Lahjat – tee itse ja uusiokäytä

Osta vain todelliseen tarpeeseen, valmista lahjat itse tai kierrätä kertaalleen lahjaksi saatuja tavaroita. Voit myös ostaa kierrätetyistä materiaaleista valmistettuja lahjoja.

Aineettomat lahjat ovat myös suosiossa, kuten hyvän mielen lahjakortit.

– Avustusjärjestöjä on monta ja yhden lahjan voi kimpata yhteiseksi vaikka koko suvulle, vinkkaa Heikkilä.

Jos kuitenkin päädyt perinteiseen lahjaan, hanki laadullisesti kestävää ja paketoi se esimerkiksi edellisen joulun lahjapaperiin.

– Jos haluat antaa konkreettisen lahjan, anna itse tehty, myyjäisistä ostettu toisen tekemä tai ainakin kotimaista tuotantoa oleva lahja, kehottaa Heikkilä.

Jos joulu tuo tullessaan niin sanottuja turhia tavaroita, ne voi hyvin laittaa kiertoon, esimerkiksi Kierrätyskeskusten kautta, tai lahjoittaa tarvitseville avustusjärjestöjen kautta.

Ympäristöystävällistä siivousta

Joulusiivousta tehdessä käytä perinteisiä puhdistusaineita, kuten astianpesuainetta, sitruunahappoa ja etikkaa. Ympäristöystävällisyyden takaa vihreävalkoinen joutsenmerkki puhdistustuotteissa. Pölyt taas saavat kyytiä mikrokuituliinalla.

Vältä näitä :

  • Turha energiankulutus
  • Tähteeksi jäänyt ja lajittelematon ruoka
  • Lajittelemattomat roskat
  • Tarpeettomat lahjat

Lisää vinkkejä: www.martat.fi

KATSO MYÖS