Kirja-arvio: Oikea laji uudessa paikassa?


Teksti: Erika Weckström

Seppo Turunen: Valloittavat lajit. Tulokkaat ja vieraslajit tulimuurahaisista jättipalsamiin. Into 2015. 320 s.

Vieraslajit ovat hiljan saaneet näkyvän aseman luonnonsuojelukentällä ja ovat nykyisin tavallinen aihe valtavirtamediassa. Professori ja Korkeasaaren eläintarhan entinen johtaja Seppo Turunen ottaa osaa keskusteluun uusimmassa kirjassaan Valloittavat lajit. Hän esittelee kirjassa vieraslajitapauksia eri puolilta maailmaa.

Turusen lähestymistapa on salliva. Hän näkee vieraslajit pääosin haitattomina, biodiversiteettiä monipuolistavina lisäyksinä, joihin luonto kyllä tottuu. Hän kritisoi ajatusta autenttisesta luonnosta, jonka puhtautta uudet tulijat uhkaisivat.

On totta, että autenttisuus on huono peruste suojelutoimille. Esimerkiksi kuusi, siili ja päivänkakkara eivät kuulu alkuperäislajistoomme, mutta ei niitä silti ole tarvetta täältä poistaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että mikä tahansa laji olisi tervetullut lisä. Jotkin lajit aiheuttavat merkittäviä ongelmia biodiversiteetille ja ihmisen toiminnalle.

Turunen mainitsee kyllä ohimennen, että haitallisimpia lajeja kannattaa torjua, mutta lukijalle jää hämäräksi, miten Turunen haitallisuuden määrittelee. Tässä ehkä onkin vieraslajikeskustelun avainkysymys, miten määritellä merkittävä haitta? Ovatko pelkät kasvitaudit ja -tuholaiset riittävän haitallisia, jotta niitä tulisi torjua?

Turusen linja on kohdannut kritiikkiä. Esimerkiksi tiedetoimittaja Jarmo Korteniemi pitää Turusen väitteitä liian heikosti perusteltuina ja yleistävinä. Totta onkin, että kukin laji saa kirjassa varsin lyhyen käsittelyn. Toisaalta tämä tekee kirjasta yleistajuisen ja kevyen lukea. Maia Rantasen kaunis kuvitus lisää lukemisen miellyttävyyttä. Kannattaa kuitenkin lukiessa pitää mielessä, ettei Turusen perusteluilla vielä voi pyyhkäistä vieraslajiproblematiikkaa pois päiväjärjestyksestä.

KATSO MYÖS