Ilmastovaikuttajan 101


Ilmasto muuttuu, ja jotain pitäisi tehdä. Älä odota! Jokainen meistä voi olla ilmastovaikuttaja, ja tänä keväänä se todella kannattaa. Äänestä, lobbaa lähipiiriäsi, somevaikuta ja näytä esimerkkiä. Tulevaisuutemme ratkaisevat päätökset tehdään nyt.

Teksti: Aino Huotari ja Miia Vistilä. Kuvitus: Minttu Pyykkönen

1. Äänestä, vaikuta poliittiseen päätöksentekoon. Ilmastonmuutos vaatii suuria ja moniulotteisia rakenteellisia muutoksia yhteiskunnassa, kuten miten ja mitä tavaroita, ruokaa, energiaa ja liikkumismuotoja verotetaan ja suositaan tai millaiset yritykset ja teollisuuden alat saavat valtiolta tukia. Äänestä ehdokkaita, jotka ovat valmiita konkreettisiin ilmastotoimiin Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

2. Käytä ääntäsi ja vaikuta siellä missä olet. Meistä jokainen kuuluu useampaan yhteisöön ja porukkaan kaveripiirin, perheen, harrastusten, koulun ja työpaikan kautta. Kerro rohkeasti ja selkeästi huolesi ilmastonmuutoksesta ja kannusta muita mukaan ilmastotoimiin. Ryhmässä äänesi voimistuu, joten vaikuta yhdessä muiden kanssa, vaikka järjestöissä! Käytä ääntäsi ja osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa. Jos kohtaat sosiaalisessa mediassa tai keskustelupalstoilla asiatonta kommentointia tai vihapuhetta, ilmoita nämä käyttäjät välittömästi palvelun ylläpitäjille.  

3. Toimi tiedon pohjalta, opiskele ja kouluttaudu. Tutkittu tieto toimii karttanasi päätöksenteossa ja perusteena kansalaisaktivismille sekä ilmastoystävällisille muutoksille, joihin kannustat päättäjiä, yrityksiä ja lähipiiriäsi.

4. Syö ilmastoystävällisesti. Sitran mukaan 68 % Suomen vuotuisista kasvihuonepäästöistä syntyy yksittäisten henkilöiden arkielämisestä. Henkilökohtaisista päästöistämme asuminen aiheuttaa niistä lähes kolmanneksen ja ruokavaliomme viidenneksen. Myös sillä mitä syömme on väliä. Suosimalla lihan ja maitotuotteiden sijasta kasvis- ja vegaanipainotteisesti kausiruokaa ja kotimaista kalaa voit muuttaa ruokavaliotasi ilmastoystävällisemmäksi. Kokkaa maistuvaa ilmastoruokaa kavereillesi ja houkuttele muut mukaan ilmastoystävälliseen ruokavalioon makujen kautta. Voit myös pyytää opiskelupaikkaasi, lempiravintolaasi tai työruokalaasi lisäämään kasvisruoan määrää valikoimassaan. Muista positiivisen palautteen voima!

5. Vähennä kulutusta, käytä uudelleen ja kierrätä. Kestävä kulutus seuraa kiertotalouden periaatteita ja suosii ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavia yrityksiä. Sitran laskemasta keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä kulutusvalintamme, esimerkiksi se, mitä harrastamme ja mitä tavaroita ostamme, muodostavat neljänneksen kokonaishiilijalanjäljestämme. Uusien tavaroiden valmistaminen kuluttaa energiaa ja luonnonmateriaaleja sekä tuottaa päästöjä. Korjaamalla, jakamalla, lainaamalla ja vaihtamalla kulutuksen päästöjä pystytään vähentämään ja saadaan aikaan myös uusia yritysmuotoja, jotka eivät perustu uusien tuotteiden valmistamiseen ja myymiseen.

6. Liiku ja matkusta vähäpäästöisesti. Sitran mukaan liikkumis- ja matkustustapamme muodostavat reilun viidenneksen henkilökohtaisista kasvihuonepäästöistämme. Suomi on suuri maa; etäisyydet ovat pitkiä, palveluiden saatavuudessa on eroja, samoin asumistiheydessä, jonka vuoksi ihmisillä on vaihtelevat mahdollisuudet suosia eri liikkumis- ja matkustusmuotoja. Valitse mahdollisuuksien mukaan joukkoliikenteen vuoroja, kulje mieluiten maata pitkin niin kotimaassa kuin ulkomaille matkustaessa, vältä yksityisautoilua, käytä autojen yhteiskäyttö- ja kimppakyytipalveluita oman auton hankkimisen sijaan ja vältä lentämistä kun mahdollista. Lentäminen on ilmaston kannalta yksi haitallisimmista liikkumismuodoista ja siksi sitä on syytä vähentää. Eri matkustusmuotojen ilmastovaikutuksia voi vertailla esimerkiksi alla mainituilla sivustoilla.

EcoPassenger: ecopassenger.hafas.de

Atmosfair: www.atmosfair.de/en/offset/flight

WWF Suomi: www.ilmastolaskuri.fi

7. Ole osa asennemuutosta ja uusien ihanteiden rakentamista. Hyvän elämän normit ja ihanteet ovat vaihdelleet sukupolvelta toiselle ja siksi ne ovat edelleen uudelleen muokattavissa ilmaston kannalta kestäviksi myös meidän aikanamme. Voimme olla mukana luomassa näitä uusia ilmastoystävällisiä identiteettejä, perinteitä, unelmia ja elämäntyylejä.

Muutos ja murros voivat herättää kaikenlaisia tunteita ja vaativat sopeutumista. Luovumme vanhoista käytänteistä ja tavoista, mutta saamme tilalle jotain uutta ja erilaista hyvää. Tiuhaan tahtiin lentänyt voi tehdä suunnanmuutoksen ja jakaa kuvia ja fiiliksiä maata pitkin tehdyistä lähi- ja kaukomatkoista. Trenditietoinen löytää jatkossa asunsa kirppiksiltä. Arvostamme jatkossa materiaa enemmän aikaa, läsnäoloa ja aineettomia lahjoja. Ison, paljon polttoainetta kuluttavan auton sijaan tulevaisuudessa hehkutetaan taloyhtiön yhteiskäyttöisiä sähköautoja tai sähköpyörällä kuljettuja kilometrejä.

On syytä muistaa, että ihmiset lähtevät mukaan ilmastotalkoisiin eri taloudellisista ja sosiaalisista tilanteista, jolloin myös teot vaihtelevat henkilöstä riippuen. Esimerkiksi tuloerot vaikuttavat henkilökohtaisiin päästöihin merkittävästi. Toimi siis oman jaksamisesi ja resurssiesi mukaan, mutta muista myös haastaa itseäsi silloin kun mahdollista.

Ilmastonmuutos vaatii kiireellisesti konkreettisia tekoja meiltä kaikilta, mutta ilmastotalkoisiin on silti hyvä suunnata kuunnellen ja vuorovaikutukseen tähdäten, empatiaa ja armollisuutta unohtamatta.


Lue lisää aiheesta:

Protect Our Winters Finland:
www.protectourwinters.fi/polku-talvien-pelastamiseen

Sitra:
www.sitra.fi/artikkelit/keskivertosuomalaisen-hiilijalanjalki

Korvaamaton:
Ympäristö- ja kehitysjärjestöjen ilmastokampanja. Mitä sinulle korvaamatonta ilmastonmuutos uhkaa?

www.korvaamaton.fi

KATSO MYÖS