Avaruutta tutkimaan


Teksti: Hannele Ahponen, Kuvat: Teemu Saloriutta

Tähtiharrastus sopii kaikenikäisille. Aloittamiseen ei tarvita muuta kuin intoa ja kiinnostusta, kirkas taivas ja kartta, josta opetella tähtikuvioita.

– Öiseltä taivaalta voi havaita monenlaista ilman monimutkaisia välineitä. Tähdet ja tähtikuviot on helppo havaita paljainkin silmin. Lähes kaikki tuntevat ainakin yhden tähtikuvion, Otavan, kertoo Jaakko Visuri Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:stä.

Otava on Ison karhun näkyvimmän seitsemän tähden muodostama kauhaa muistuttava tähtikuvio. Pohjantähti taas on Pienen karhun tähtikuvion ”kauhan päässä” oleva kirkkain tähti.

Kun tarkastelee tähtitaivasta hieman tarkemmin, huomaa, että joukossa on sinertäviä, valkoisia, kellertäviä ja punertavia tähtiä. Värit kertovat tähden koosta ja elinkaaresta. Nurinkurisesti kylmimmät tähdet ovat punaisia ja kuumimmat sinisiä.

Punaiset tähdet ovat pieniä kääpiötähtiä, tai jopa satojen miljoonien kilometrien läpimittaisia jättiläisiä. Keltaiset tähdet ovat tutuimpia, sillä Aurinko on yksi niistä. Kaikkein kuumimmat siniset tähdet ovat myös jättiläisiä, jotka voivat säteillä miljoona kertaa voimakkaammin kuin Aurinko.

Havaintoja avaruusromusta revontuliin

Syksy on parasta aikaa havainnoida tähtitaivasta. Valoa heijastavaa lunta ei vielä yleensä ole maassa ja lisäksi yöt ovat kohtuullisen selkeitä eikä pakkanenkaan pure. Talven lähestyessä pilviset yöt lisääntyvät ja havainnointi on haastavampaa.

Planeetoista Venus, Mars ja Jupiter näkyvät loppusyksystä idän ja etelän välisellä taivaalla aamuyöstä. Niiden havaitsemiseksi ei tarvita edes kiikareita. Kuun kierto taivaalla on helppo havaita, etenkin jos Kuun läheisyydessä on kirkkaita tähtiä. Kuu vaihtaa itsensä verran paikkaa tunnin aikana.

Revontulet on näyttävä ilmiö, josta voimme nauttia Pohjois-Euroopassa. Myös kuun- ja auringonpimennykset sekä meteoriparvien aiheuttamat tähdenlennot ja komeetat näyttävine pyrstöineen näkyvät hyvin paljain silmin.

– Jos tuijottelee tähtitaivasta jonkin aikaa, huomaa, että taivaalla liikkuu useita pieniä valopilkkuja. Nämä ovat satelliitteja, joiden pinta heijastaa Auringon valoa. Maata kiertää lähes parikymmentätuhatta kappaletta satelliitteja ja erilaisia avaruusromun kappaleita, Visuri kertoo.

Tähtikartalla ja kiikareilla lähemmäksi avaruutta

Kun tähtikuviot ovat tulleet jonkin verran tutuiksi, kannattaa hankkia tähtikartta. Sen perusteella on helppo etsiä vaikkapa tähtijoukkoja. Planisfääri toimii ajankohtaisena tähtikarttana vuoden jokaisena päivänä ja vuorokauden eri aikoina. Kiertämällä planisfäärin kiekkoja siten, että kellonaika ja päivämäärä ovat kohdakkain, saadaan näkyville sen hetkinen tähtitaivas. Muovinen planisfääri kestää hyvin ulkokäyttöä.

Kiikari soveltuu tähtijoukkojen tarkasteluun usein paremmin kuin kaukoputki, sillä kiikareissa on suurempi näkökenttä ja kohteet löytyvät sillä helposti. Harrastajalle riittää hyvin aivan tavallinen kiikari, vaikka tähtiharrastukseen optimoituja kiikareitakin on saatavilla.

– Linnunradan voi kahlata kiikareilla lävitse ja tutkia tähtien paljoutta. Andromedan galaksi näkyy paremmin kiikareilla kuin kaukoputkella, sillä Andromeda ei oikein mahdu tyypillisten kaukoputkien näkökenttään, selventää Visuri.

Hankkisinko kaukoputken?

Planeetat näyttävät kiikareilla aina pienikokoisilta, mutta Kuu ja Aurinko ovat näyttäviä. Aurinkoa ei kuitenkaan saa missään nimessä kiikaroida ilman asianmukaista suodinta.

Pidemmälle harrastuksessaan ehtinyt saattaa harkita kaukoputken hankintaa. Kaukoputkella voidaan erottaa planeetoista jo joitakin yksityiskohtia. Aurinkokunnan ulkopuolisten himmeiden kohteiden, kuten tähtijoukkojen, sumujen ja galaksien löytäminen voi aluksi olla haastavaa. Tähtikartat ja vähitellen karttuva kokemus auttavat harrastajaa ja sinnikkyys palkitaan.

Kaukoputken valinnassa auttavat esimerkiksi Ursan asiantuntijat ja kokeneemmat harrastajat.

Toimintaa harrastuksen tueksi

Pääkaupunkiseudulla Ursa järjestää nuortenkerhoja, joissa on toimintaa eri ikäisille, ja jäsenilloissa käsitellään aihepiiriin liittyviä asioita. Tähtitaivasta pääsee seuraamaan esimerkiksi Ursan Kaivopuiston tähtitornilla. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat löytävät alueen paikallisesta tähtiyhdistyksestä toimintaa ja tähtinäytöksiä.

Tähtiharrastuksen tueksi on olemassa laajasti erilaista kirjallisuutta. Kirjastoista ja kirjakaupoista löytyy esimerkiksi havaintomateriaaleja ja -oppaita sekä teoreettisempia oppikirjoja.


Ursan nettisivut www.ursa.fi ovat hyvä startti tähtitaivaaseen tutustumisessa. 

 Taivaanvahti-palvelussa www.taivaanvahti.fi voi seurata ja kirjata itse havaintoja

KATSO MYÖS