Näkymättömyysviitta ja muita ihmeellisiä keksintöjä


Sofia Virtanen

Mihin tekninen kehitys meitä tällä vuosisadalla vie? Mitkä mielikuvitukselliset keksinnöt auttavat ratkomaan ympäristöongelmia, mitkä taas pahentavat niitä? Mitkä eivät hetkauta maailmaa suuntaan tai toiseen muuta kuin hauskuuttamalla ihmisiä ihmeellisyydellään?

Osittain tulevaisuus on jo täällä ihmeellisine innovaatioineen. Me kaikki osaamme käyttää nettiä, olemme joskus hyötyneet modernista lääketieteestä ja tottuneet mukana kulkevaan puhelimeen. Kurkistakaamme nyt kuitenkin arkipäiväistä eksoottisempiin keksintöihin, joista osa on jo olemassa, osa vasta kehitteillä tai tutkijoiden unelmissa.

Veikkaa, mitkä kuudesta keksinnöstä ovat totta jo nyt! Vastaukset ja lisätietoa kustakin on jutun lopussa.

1. Sähköinen tupakka. Tupakalta näyttävä ja maistuva muovinkappale. Myrkytön, toisin kuin tavallinen tupakka, eikä savua; tuottaa vain savun näköistä vesihöyryä. Voi auttaa tupakoitsijoita pääsemään irti riippuvuudestaan.

2. Keinotekoinen fotosynteesi. Mahdollistaa energian sitomisen auringon säteilystä samalla periaatteella kuin kasvit yhteyttävät, tämä vain tapahtuu ihmisen kehittämien keinotekoisten viherhiukkasten avulla. Toisin kuin kasveissa, energia ei varastoidu solukkomassaan tai kulu elintoimintoihin. Se voidaan varastoida vetynä, joka on valmiina poltettavaksi.

3. Näkymättömyysviitta. Kangas, joka ohjaa siihen osuvat valonsäteet viitan alla olevan esineen ympäri. Lopputuloksena on kokonaan näkymätön tai hyvässäkin valaistuksessa tuskin lainkaan näkyvä kohde, kuin Harry Potterissa ikään!

4. Maistiaiskeittokirja. Kun selaat kirjaa, voit maistaa, millaista ruoasta pitäisi tulla jo ennen kuin aloitat sen valmistamisen. Vältyt käyttämästä reseptejä, joiden lopputuloksesta et pidä.

5. Avaruushissi. Päiväntasaajan kohdalla pyörii suuri satelliitti maapallon ympäri 36 000 kilometrin korkeudella, jolloin se pysyy maahan nähden taivaalla aina samassa kohdassa. Vahvasta materiaalista valmistettu vaijeri ”roikkuu” satelliitista maahan. Vaijeria pitkin voi hilata tavaraa satelliittiin ja päinvastoin.

6. Sähköä syövä mikrobi. Auttaa ratkaisemaan yhden uusiutuvan energiantuotannon suurimmista ongelmista. Aurinko- ja tuulivoiman tuotantomäärä on ajasta riippuvaista (vuorokaudenaika, tuuliolosuhteet jne.) ja energiantarve on joskus suurimmillaan silloin, kun tuotantoa on vähän (esimerkiksi vähätuulisena pakkaspäivänä). Sähkönsyöjämikrobi varastoi energiaa edullisesti metaaniksi, ja ylimääräistä energiaa voidaan käyttää silloin kun sitä eniten tarvitaan.

Vastaukset:

1. Totta jo nyt. Sähkötupakkaan voi ostaa nikotiiniampulleja, jolloin ”tupakka” ei ole enää myrkytöntä, mutta muilta tupakan myrkyiltä kuitenkin välttyy. Sähkötupakkaa myydään Suomessakin, mutta nikotiiniampullien myynti ei ole täällä sallittua.

2. Ei totta ainakaan vielä. Aiheeseen liittyvää tutkimusta on tehty muun muassa Turun yliopistossa Suomessa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa. Keinotekoisia viherhiukkasia on kyetty valmistamaan, mutta prosessin loppupää, vedyn tuottaminen ei vielä onnistu. Toteutuessaan menetelmä voisi aiheuttaa todellisen ”energiavallankumouksen”. Silti yhteyttämisprosessit ovat käsittämättömän monimutkaisia, ja luonnon matkiminen tässä asiassa kaikkea muuta kuin helppoa. Läpimurrosta ollaan vielä kaukana – jos sellainen joskus tulee.

3. Totta jo nyt. Näkymättömyysviitan periaate keksittiin vuonna 2006 Englannissa professori John Perdyn tutkimusryhmässä. Alle vuotta myöhemmin Yhdysvalloissa tutkijat onnistuivat valmistamaan viitan käytännössä englantilaisten julkaisemien piirustusten pohjalta. ”Viitta” on oikeastaan pallomainen suoja, jonka keinotekoiset materiaalit taittavat valoa kirjaimellisesti ennennäkemättömällä tavalla. Yhtä täydellisen kolmiulotteisesti kuin kirjojen taikaviitat oikea näkymättömyysviitta ei vielä kohdetta kätke. Kehittelytyö jatkuu.

4. Totta jo nyt. Keittokirja oli mukana Yhdysvaltalaisen International Design Excellence Awards (IDEA) -keksintökilpailun parhaimmistossa. ”Kirja” on oikeastaan sähköinen, ja siinä on eräänlainen ”makutulostin”, jossa aromiaineampullit tuottavat saman maku- ja tuoksukokemuksen kuin oikeaa annosta syödessä. Resepteissä on myös säätövaraa: erilaisia ainesosa- ja mausteversioita.

5. Ei totta ainakaan vielä. Yhdysvaltain avaruushallinto NASA on kerännyt vuosina 2005–2010 ideoita avaruushissin toteuttamiseksi. Monissa teknisissä yksityiskohdissa ollaan jo pitkällä. Varsinaista hissiä saataneen vielä odotella tovi.

6. Totta jo nyt. Keväällä 2009 Yhdysvalloissa tutkijat kehittivät Methanobacterium palustre -arkista muunnoksen, joka ”syö” pelkkiä elektroneja ja muuttaa ilmakehän hiilidioksidia metaaniksi, jota voidaan polttaa energiakäyttöön. Arkit ovat yksisoluisia eliöitä, bakteerien ja meidän monisoluisten ohella yksi kolmesta eliökunnan suuresta ryhmästä. Meidän kannaltamme ne ovat ”kuin bakteereita”, vaikka todellisuudessa yhtä läheistä sukua meille itsellemme kuin varsinaisille bakteereille. Poltettaessa Methanobacteriumin tuottamaa metaania syntyy hiilidioksidia, mutta päästöt on oikeastaan valmiiksi neutraloitu, koska metaania tuotettaessa hyödynnettiin sähköä ja ilmakehän hiilidioksidia.

KATSO MYÖS